De kosten voor gas stijgen, zowel voor consumenten als ondernemers. De vraag naar duurzame alternatieven als zonnepanelen en warmtepompen neemt hierdoor toe, stellen experts. Zij raden ondernemers aan om een energie-adviseur in te schakelen. “Door de hoge gasprijs zie je dat de terugverdientijden van zulke investeringen korter worden. Het is daardoor voor veel bedrijven aantrekkelijker om te verduurzamen.”
Als gevolg van de grote vraag vanuit de industrie die zich herstelde van de coronacrisis haalde de gasprijs op 6 oktober 2021 een nieuw record op de beurs: 160 euro per megawattuur. Dat is 9 keer hoger dan de prijs van een jaar eerder. Door het milde herfstweer en de beschikbaarheid van windenergie zakte de prijs daarna: 1 megawattuur gas kostte drie weken later 90 euro. In 2022 steeg de gasprijs opnieuw door de Russische aanval op Oekraïne. Op 24 februari schoot deze met ruim 40 procent omhoog op de Amsterdamse beurs, meldt het AD. Kort na de opening van de handel lag de prijs voor een megawattuur op 116 euro.
Wakker geschud
De situatie rondom de gasprijs is uitzonderlijk, zegt Sven Ringelberg, energie-expert van transitiepaden.nl. “Dit schudt ons wakker: we kunnen niet meer om het energievraagstuk heen. De wereldwijde gasvoorraad is eindig. We zijn in slaap gesust door de luxe van ons eigen aardgas de afgelopen 70 jaar. De huidige vraag naar gas is uitzonderlijk groot en is vermoedelijk tijdelijk van aard, omdat energiebedrijven wereldwijd veel gas hamsteren. Toch maak ik mij zorgen over de toekomst. Een prijs die 9 keer hoger is, heeft logischerwijs zeer grote gevolgen. Maar zelfs als consumenten en bedrijven ‘maar’ 2 keer zoveel betalen voor hun gas, komen zij al in financiële problemen.”
Klik hier en lees het hele artikel.