Een klimaatneutrale wedstrijd spelen in betaald voetbal. Kan dat? Volgens Leon Vlemmings, Innovatiemanager bij FC Dordrecht en initiatiefnemer van De Waardevolle Club kan dat. Aan Smart Delta Drechtsteden vertelt Leon meer over wat zo’n wedstrijd inhoudt en waar het idee vandaan komt.
De start van een gezonde en waardevolle club
De Waardevolle Club is een club van professionals uit het betaald voetbal, voetbalclubs, bedrijven en wetenschappers die heeft onderzocht hoe clubs gezonder en waardevoller kunnen worden. De inzichten zijn samengevoegd en geven clubs de mogelijkheid om op eigen wijze te werken aan een gezonde toekomst.
FC Dordrecht heeft hiervoor gekozen en wordt door De Waardevolle Club begeleid om gezond en waardevoller te worden. Een veranderingstraject van vijf jaar moet ervoor zorgen dat betaald voetbal in Dordrecht en de Drechtsteden een duurzaam bestaansrecht heeft.
Energiek Dordt
Volgens Leon is voetbal een verbindende factor in de regio. Betaald voetbal is een groot sociaal netwerk en heeft hierdoor een verbindende kracht. FC Dordrecht heeft deze rol en verantwoordelijkheid aangenomen zodat er een waardevolle bijdrage wordt geleverd aan de stad en regio. Om een collectieve ambitie te creëren is er een centraal thema ontstaan: Energiek Dordt: ‘Samen nieuwe energie creëren in Dordrecht en de Drechtsteden’.
Uit de samenwerking (clubs, bedrijven, overheid, onderwijs en maatschappelijke organisaties) zijn veel ideeën en initiatieven ontstaan. Eén daarvan is de klimaatneutrale wedstrijd op 19 mei 2023.
Klimaatneutrale wedstrijd
Een klimaatneutrale wedstrijd is precies zoals het zich omschrijft: een wedstrijd zonder negatieve gevolgen voor het klimaat. Bij het organiseren van zo’n wedstrijd komt er veel kijken. Het verbaast je zelfs welke creatieve oplossingen er worden bedacht bij samenwerken.
- De dieseltractor van de materiaalman wordt bij de klimaatneutrale wedstrijd vervangen voor een elektrische wagen van een van de betrokken partijen bij Energiek Dordt.
- De gaswarmers op de tribune zijn niet duurzaam. Dordrecht Academy heeft voorgesteld studenten hierbij te betrekken. Engineeringstudenten bedenken een duurzame oplossing voor de gaswarmers.
- De noodgenerator is niet energieneutraal. FC Dordrecht zit met een bedrijf aan tafel die een noodgenerator op waterstof aan het bouwen is.
- Voor het vervoeren van de tegenstander en scheidsrechter wordt een duurzaam alternatief bedacht.
Samen werken aan duurzame initiatieven
Betaald voetbal is volgens Leon de motor van verbinding en samenwerking. Volgens hem is de wedstrijd pas echt geslaagd wanneer er samenwerkingsverbanden zijn ontstaan op het gebied van duurzaamheid.
Creëer een gezamenlijke ambitie. Kijk om je heen en werk samen. Dat zorgt volgens Leon uiteindelijk voor de beste creatiefste ideeën. Hij hoopt andere clubs te inspireren om duurzame initiatieven te omarmen. Dat geeft energie.
Lees hier het volledige artikel van Smart Delta Drechtsteden.