Crowdfundingsplatforms

Geplaatst op 29 december 2022

De laatste jaren groeien crowdfundingsplatforms in Nederland flink. Er zijn meer dan 50 platforms waar je jouw financieringsvraag bij het publiek onder de aandacht kunt brengen. De financiering kan voor een nieuw product zijn, een dienst, idee of zelfs een nieuwe onderneming.

Platforms
In 2021 waren de vijf grootste crowdfundingsplatforms de volgende:

  1. NL Investeert
  2. Collin Crowdfund
  3. Duurzaaminvesteren.nl
  4. Geldvoorelkaar
  5. October (NL)

Vergunning en ontheffing van AFM
Door het grote aantal platforms is het belangrijk dat er ook een sterke regelgeving is. Op dit moment heeft een klein aantal crowdfundingsplatforms een vergunning van de toezichthouder Autoriteit Financiële Markten (ook wel AFM). Daarnaast hebben tientallen andere platforms wel een ontheffing gekregen van de AFM. In het register van de AFM kun je vinden wat dit inhoudt, welke platforms een ontheffing hebben en wanneer platforms een ontheffing of vergunning nodig hebben.

Onderlinge verschillen
De platforms zijn allemaal verschillend. De ene richt zich speciaal op een bepaalde branch, zoals horeca, cultuur of (groene) energie. De ander is weer ruimer van opzet. De spelregels verschillen daarom ook per platform.

De meeste platforms zijn er om je te helpen met een lening. Andere platforms gaan uit van donaties of geld lenen in ruil voor aandelen. Daarnaast kan het ene platform je aanvraag uitgebreid bekijken door middel van een ondernemingsplan en financiële verwachtingen, terwijl het andere platform alleen kredietwaardige ondernemingen toelaat. Dit houdt in dat alleen ondernemingen die gemakkelijker aan financiële verplichtingen kunnen voldoen toegelaten worden.

Tips

  1. Zorg ervoor dat je altijd eerst de voorwaarden van meerdere kredietaanbieders vergelijkt. Je neemt anders snel de verkeerde beslissing.
  2. Lees altijd de kleine letters van een kredietvoorstel. Laat je adviseren door betrouwbare adviespartijen voor de beste keuze.
  3. Schat zelf vooraf in wanneer in je bedrijf een tekort ontstaat. Heb je dan genoeg eigen middelen? Of plan dan op tijd een passende financieringsvorm.

Meer weten? Lees hier het volledige artikel voor alle informatie.