Iedereen kent het wel: het pensioen. Een inkomen dat je werknemers ontvangen vanaf het bereiken van de pensioengerechtigde leeftijd. Is het aanbieden van een pensioen verplicht voor werkgevers? Hoeveel betaalt je werknemer mee aan de premie? Wij nemen je mee in de drie belangrijkste vragen.
Vraag 1: Hoe werkt een pensioen?
Bij de opbouw van een pensioen betaal je als werkgever en als werknemer elke maand een bedrag. Dit is de pensioenpremie. Hiermee wordt gespaard voor een aanvullend pensioen dat het AOW-pensioen aanvult.
Hiermee sparen ze voor een aanvullend pensioen dat het AOW-pensioen aanvult. Wanneer je werknemer de pensioenleeftijd bereikt, start de pensioeninstelling met het uitkeren van het pensioen.
Het pensioen bestaat vrijwel uit drie delen:
- AOW-regeling van de overheid.
- Pensioen dat je werknemers via de pensioenregeling van de werkgever opbouwen.
- Aanvullend bedrag dat werknemers zelf sparen of via een bepaald vermogen opbouwen.
Bij het tweede deel kun jij als werkgever iets betekenen. Je kunt als werkgever een pensioenregeling aanbieden. Wil je dit niet, dan kun je bijvoorbeeld ook denken aan het geven van een pensioenvergoeding bovenop het salaris. Een risico hiervan is dat werknemers ervoor kunnen kiezen dit geld niet weg te zetten voor een pensioen, maar het te besteden aan boodschappen of andere aankopen.
Vraag 2: Is een pensioenregeling aanbieden verplicht?
In Nederland is er geen wettelijke pensioenplicht voor werkgevers en werknemers. Toch is het voor zeventig procent van de bedrijven verplicht om een pensioen aan te bieden. Dit komt door een algemene verbindendverklaring (AVV) van een bedrijfstakpensioenregeling of door een bepaling in de CAO.
De feitelijke werkzaamheden van je onderneming bepalen uiteindelijk of je een verplichting via een bedrijfstakpensioenregeling hebt. Je kunt dit in het Handelsregister checken met de SBI-code.
Ben je als werkgever niet verplicht een pensioen aan te bieden, maar wil je dit wel? Dan kan je dit alsnog doen. Sluit je aan bij een algemeen pensioenfonds of sluit een pensioenverzekering af bij een pensioenverzekeraar.
Vraag 3: Wat is de verdeling van de pensioenpremie tussen werkgever en werknemer?
Ongeveer de helft van alle werkgevers laat de werknemer zelf meebetalen aan de pensioenpremie. In de meeste gevallen betaalt de werkgever twee derde deel en de werknemer één derde deel.
De pensioenpremie zelf wordt bepaald door het bruto jaarsalaris en de pensioengrondslag. De pensioengrondslag is het deel van het salaris waarover iemand pensioen opbouwt. Wel zijn er twee vuistregels:
- Je mag geen pensioen opbouwen over het gehele salaris, maar je houdt rekening met de AOW-drempel. Deze drempel, ook wel de AOW-franchise, is 16.322 (2023). Dit bedrag trek je van het jaarsalaris af. Over het overige salaris bepaal je het percentage aan pensioenopbouw.
- Er geldt een maximumpercentage dat je kunt inleggen. Dit hangt af van de regeling waar de werknemer onder valt.
Lees hier het volledige artikel van de KVK.