Een goede onderneming start met een gezonde financiële basis. Het nauwkeurig beheren van de financiën van je bedrijf is daarom essentieel. Maak gebruik van de cijfers als leidraad bij het nemen van beslissingen en stuur indien nodig tijdig bij. Volg de volgende tips om de financiële gezondheid van je bedrijf te waarborgen.
Tip 1: Ken je financiële situatie
Voor een gezond financieel bedrijf is het belangrijk dat je de financiële ruimte kent van je bedrijf. Door gebruik te maken van een liquiditeitsbegroting houd je overzicht op de financiën van je bedrijf. Op deze manier volg je de geldstromen binnen je onderneming, begroot je de beschikbare middelen op je rekening en analyseer je de inkomsten en uitgaven. Op deze manier weet jij welke maanden je krap bij kas zit en welke je meer ruimte hebt. Zo heb je op duidelijk op welke momenten investeren voor jou haalbaar is. Op Toekomstcheck krijg je meer inzicht in je liquiditeit en een prognose voor de komende twaalf maanden.
Tip 2: Handel je debiteuren efficiënt af
Wanneer klanten in financieel zwaar weer verkeren, betalen ze vaak te laat of soms helemaal niet. Dit kost je veel tijd en geld. Om dit te voorkomen kan je een betalingstermijn afspreken of je laat je klant vooraf een deel betalen. Stuur dan op tijd een herinnering. Wordt er nog steeds niet betaald? Stuur dan een aanmaning.
Tip 3: Optimaliseer je cashflow
Analyseer de cashflow, oftewel de in- en uitstroom van de liquide middelen. Onderzoek waar verschillende uitgaven en inkomsten vandaan komen en bekijk wanneer betalingen van je rekening worden afgeschreven. Wordt de huur van het kantoorpand aan het einde van de maand afgeschreven, terwijl je aan het begin van de maand de meeste inkomsten ontvangt? Dan ervaar je elke maand financiële krapte. Overweeg of je betalingen kunt aanpassen om de cashflow te optimaliseren.
Tip 4: Zorg voor een reserve of buffer
Soms valt je financiële positie tegen. Daarom wil je een reserve of buffer hebben. Zo heb je in de periodes dat het minder gaat altijd, niet gelijk financiële problemen. Zorg ook dat je weet waar je geld kan krijgen wanneer je dit nodig hebt. Dit kan door middel van spaargeld of een lening bij vrienden of familie.
Tip 5: Eerlijk en open tegen de bank
Een goede relatie met de bank is erg waardevol. Door eerlijk en open te zijn over je financiële situatie, leg je een goed fundament. Op het moment dat jij dan een financiering nodig hebt, zullen ze sneller geneigd zijn om te helpen, omdat je altijd open bent geweest over de situatie van je bedrijf. Zo komt de bank niet voor verrassingen te staan.
Tip 6: Huidige verdienmodel
Is het verdienmodel van je onderneming al vanaf het begin onveranderd gebleven? Dan kan het zijn dat de huidige inkomsten niet meer voldoende zijn. Ga dan kritisch naar je huidige verdienmodel kijken en ontdek eventuele knelpunten. Bereid je bedrijf goed voor op de toekomst en maak gebruik van de MKB Diagnosetool, deze geeft een analyse van je toekomstmogelijkheden. Zo zie je of je kan groeien, aanpassen of zelfs moet stoppen. Deze MKB Diagnosetool geeft je inzichten in de financiële gezondheid van je bedrijf, online zichtbaarheid en hoe je bedrijf binnen jouw sector presteert.
Tip 7: Plan tijd in voor je klanten
Netwerken en acquisitie kosten veel tijd. Het is daarom belangrijk dat je deze tijd wel inplant. Door dit regelmatig te doen en goed zichtbaar te zijn, haal je nieuwe klanten binnen. Zorg ervoor dat je goed zichtbaar bent voor klanten en onderhoud de relatie met je klanten ook goed.
Tip 8: Wordt zichtbaar door online marketing
Niet alleen door netwerken en acquisitie wordt je zichtbaar, het is ook belangrijk dat je online vindbaar bent. Als laatste tip willen we je dan ook meegeven, zorg dat je investeert in online marketing. Zorg voor een goede SEO, waardoor je stijgt in de zoekmachines. Werk ook aan je zichtbaarheid op social media en blijf hierbij up-to-date. Zo val je op bij nieuwe klanten.
Succes met het gezond maken van jouw bedrijf!
Lees het hele artikel op van de KVK hier.