Wil je graag zakelijke zonnepanelen? Dan is het belangrijk om te begrijpen hoe de salderingsregeling werkt, wat de opbrengst is van stroom terugleveren en welke kosten erbij komen kijken.
De zonnestroom die je zelf opwekt, wordt direct gebruikt voor je eigen stroomverbruik. Als er stroom over is, wordt die automatisch teruggeleverd aan het energiebedrijf. Hiervoor ontvang je een terugleververgoeding. Bij steeds meer energiebedrijven wordt ook een vergoeding gevraagd voor het terugleveren van stroom. Een alternatief voor terugleveren is het opslaan van de energie voor eigen gebruik.
Salderingsregeling
Op je jaarlijkse energierekening verrekent je energieleverancier de zonnestroom die je teruglevert met de stroom die je verbruikt, dit heet salderen. De exacte opbrengst hangt af van verschillende factoren, waaronder je energieleverancier, je verbruikspatroon, het aantal zonnepanelen en de kosten voor teruglevering. Alleen over de door jou verbruikte energie betaal je verbruikskosten, energiebelasting en btw.
Kleinverbruikers
Deze salderingsregeling geldt voor kleinverbruikers met een bedrijfsaansluiting voor elektriciteit van maximaal 3×80 Ampère. Dit zijn bedrijven die maximaal 55,2 kW vermogen nodig hebben. Als je hierboven zit, kom je niet in aanmerking voor deze regeling. Je kunt bij je netbeheerder controleren of je een kleinverbruikersaansluiting hebt.
Betalen voor terugleveren
Als je energiebedrijf kosten in rekening brengt voor het terugleveren van stroom aan het net, wordt dit maandelijks in rekening gebracht. Sommige energiebedrijven hanteren een vast maandelijks bedrag, terwijl anderen de kosten baseren op het aantal kilowattuur. Volgens berekeningen van Milieu Centraal bedragen de terugleverkosten gemiddeld zo’n 250 euro per jaar voor tien zonnepanelen. Ondanks deze kosten, blijf je door het salderen nog steeds besparen op je energierekening.
Terugleververgoeding
De terugleververgoeding per extra teruggeleverde kWh is per energieleverancier verschillend. Je kunt de exacte terugleververgoeding per opgewekte kWh van verschillende energieleveranciers vergelijken op keuze.nl of energievergelijk.nl.
Twee scenario’s
Aan het eind van het jaar zijn er twee scenario’s: je hebt in totaal meer stroom verbruikt dan teruggeleverd, of je hebt meer stroom teruggeleverd dan verbruikt.
Meer verbruik dan opwek
Voorbeeld: je neemt 4000 kWh aan stroom af in een jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert die 3000 kWh en je betaalt alleen voor de resterende 1000 kWh. Voor de teruggeleverde stroom kan het energiebedrijf terugleverkosten rekenen.
Meer opwek dan verbruik
Voorbeeld: je neemt 2000 kWh aan stroom af voor het hele jaar. En je levert 3000 kWh aan opgewekte zonnestroom terug. Je energieleverancier saldeert 2000 kWh. Je betaalt dus helemaal niets aan stroom en energiebelasting. Sterker nog, je krijgt een terugleververgoeding voor de extra 1000 kWh die je teruglevert. Afhankelijk van je energiebedrijf betaal je over alle teruggeleverde stroom terugleverkosten.
Aanmelden salderen
Wil je graag salderen? Dan ben je verplicht om je zonnepanelen te registreren op energieleveren.nl. Naast je contactgegevens moet je ook informatie verstrekken over je installatie, zoals het meternummer van je elektriciteitsmeter en het vermogen van je zonnepanelen. Het niet registreren van je zonnepanelen is strafbaar. Bovendien kan je energiebedrijf ervoor kiezen om je niet te betalen voor zonnestroom die je teruglevert.
Regelingen bij aanschaf van zonnepanelen
Heb je nog geen zonnepanelen, maar zou je hier wel graag in willen investeren? Controleer dan goed of je in aanmerking komt voor de regelingen die de aanschaf van zonnepanelen goedkoper maken:
Terugvragen btw
Afhankelijk van de rechtsvorm van je bedrijf kan je de 21% btw terugvragen die je over de aanschaf en installatie heb betaald.
Kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA)
Ook kan je een deel van je investering in zonnepanelen aftrekken van je winst. Hierdoor betaal je minder belasting. De hoogte van de KIA hangt af van het geïnvesteerde bedrag.
Milieu-investeringsregelingen
Ook met de Energie-investeringsaftrek (EIA) verlaag je je winst en betaal je minder belasting.
Lees het gehele artikel van de KVK hier.