De NIS2-richtlijn moet eind 2024 in de Nederlandse wet zijn geïmplementeerd. Bepaalde organisaties moeten hieraan voldoen om hun digitale weerbaarheid te vergroten. Met een zelfevaluatie en scan van de Rijksoverheid kun je bepalen of deze richtlijn op jouw bedrijf van toepassing is en hoe je je kunt voorbereiden.
Wat is de NIS2-richtlijn
De NIS2 staat voor Network and Information Security directive en is een Europese richtlijn die gericht is op het vergroten van de digitale weerbaarheid en het beperken van de gevolgen van cyberincidenten in de EU. Momenteel wordt onder coördinatie van het ministerie van Justitie en Veiligheid en de vakdepartementen de NIS2-richtlijn omgezet naar Nederlandse wetgeving.
Voor wie geldt de NIS2-richtlijn
De NIS2-richtlijn geldt voor bedrijven en organisaties in specifieke sectoren die voldoen aan bepaalde criteria. Dit zijn vooral bedrijven die essentieel of belangrijk zijn voor de maatschappij en/of economie. Met de NIS2-zelfevaluatie kun je inschatten of jouw organisatie onder de richtlijn valt en als belangrijk of essentieel wordt beschouwd.
Bereid je voor met de NIS2-Quickscan
De benodigde maatregelen vergen de nodige tijd en aandacht. Daarom raadt de Rijksoverheid aan nu alvast te beginnen met voorbereiden en niet te wachten op de wetgeving. Met de NIS2-Quickscan krijg je inzicht in hoe je je het beste kunt voorbereiden op de komst van de nieuwe Europese NIS2-richtlijn.
De NIS2-Quickscan richt zich voornamelijk op ICT- en cybersecurity-specialisten en -verantwoordelijken binnen organisaties. Er zijn 40 ja/nee-vragen als zij deze beantwoorden, worden zij meer bewust van de digitale weerbaarheid van hun organisatie.
De Quickscan biedt praktische adviezen. Voor elk thema worden specifieke technische en organisatorische maatregelen voorgesteld. Deze maatregelen helpen organisaties om hun digitale weerbaarheid te vergroten en zich voor te bereiden op de NIS2-richtlijn.
Lees hier het gehele artikel van de PVO Regio Rotterdam.