Prinsjesdag 2024 – de veranderingen voor jou als ondernemer

Geplaatst op 19 september 2024

Op Prinsjesdag 2024 heeft het kabinet belangrijke besluiten genomen die ondernemers in Nederland ten goede komen. Met een focus op innovatie en een verbeterd ondernemingsklimaat, biedt de overheid extra ondersteuning om het verdienvermogen van bedrijven te versterken.

In de komende jaren zal er extra geïnvesteerd worden in innovatie, strategische technologieën en digitalisering om de Nederlandse economie een boost te geven. Het kabinet heeft besloten om eerder aangekondigde versoberingen van fiscale regelingen voor ondernemers, zoals de expatregeling en de mkb-winstvrijstelling, grotendeels terug te draaien. 

De economische vooruitzichten zijn positief, met een verwachte groei van 0,6% in 2024 en 1,5% in 2025. Bovendien wordt een gemiddelde stijging van de koopkracht van 2,5% in 2024 en 0,7% in 2025 verwacht, waardoor eerdere verliezen door inflatie kunnen worden ingelopen. Dit creëert een gunstiger klimaat voor ondernemers om te groeien en te investeren in de toekomst.

Financiering voor innovatieve en startende bedrijven
Het kabinet stelt in totaal € 1 miljard beschikbaar voor innovatieve en startende bedrijven, wat essentieel is voor hun groei en vernieuwing. Van dit bedrag komt € 900 miljoen via Invest-NL en € 100 miljoen via Invest International. Deze financiering is gericht op duurzame ondernemers en bedrijven die bijdragen aan de Nederlandse economie, met een focus op strategische technologieën om de afhankelijkheid van externe (half)producten en grondstoffen te verminderen.

Budget WBSO-regeling stijgt
De WBSO-subsidie (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) biedt belastingvoordeel voor innovatieve bedrijven. In 2025 stijgt het budget voor deze regeling naar € 1,5 miljard, waardoor bedrijven minder belasting hoeven te betalen op hun onderzoek en ontwikkeling. Dit verlaagt de kosten voor innovatie en stimuleert verdere groei en vernieuwing in de sector.

Geschikte bedrijfslocaties
Om Nederland aantrekkelijk te houden voor bedrijven en de economie te stimuleren, investeert het kabinet in 2025 € 9,8 miljoen in het programma “Ruimte voor Economie.” Deze investering richt zich op het behouden en creëren van geschikte bedrijfslocaties, gezien de schaarste aan fysieke ruimte in het land.

Investeren in de digitale economie
De Nederlandse economie digitaliseert steeds meer, met online winkelen, communicatie en zakelijke transacties. Om ervoor te zorgen dat iedereen van deze ontwikkeling kan profiteren, investeert het kabinet in 2025 in een sterkere digitale economie en infrastructuur. 

Hiervoor is € 13 miljoen beschikbaar voor innovaties die kunstmatige intelligentie (AI) en digitale vaardigheden bevorderen, mede via aansluiting op EU-fondsen zoals het Digital Europe-programma. Daarnaast gaat er € 11,6 miljoen naar het versterken van cybersecurity binnen het bedrijfsleven.

Verbeteringen in het Vestigingsklimaat
Het kabinet werkt aan het verbeteren van het vestigingsklimaat voor bedrijven door enkele eerder genomen negatieve belastingmaatregelen terug te draaien. Dit betreft onder andere de afschaffing van de faciliteit voor de inkoop van eigen aandelen, de verlaging van de mkb-winstvrijstelling, de verhoging van de energiebelasting en het box 2-tarief. Daarnaast wordt de renteaftrekbeperking in de vennootschapsbelasting verlaagd naar 25%. Deze maatregelen maken het vestigingsklimaat gunstiger voor ondernemingen, zodat zij kunnen groeien en bijdragen aan de brede welvaart van Nederland.

Talent aantrekken
Een goed vestigingsklimaat vereist voldoende talent, vooral in sectoren zoals de technologie waar een tekort aan hoogopgeleide werknemers bestaat. Om dit aan te pakken, draait het kabinet de eerder voorgestelde versobering van de 30%-regeling vrijwel volledig terug. In plaats van de aflopende 30-20-10% regeling, wordt er nu gekozen voor een vlak tarief dat intensief wordt naar een 27%-regeling. Tegelijkertijd wordt de salarisnorm voor de 30%-regeling verhoogd, om aantrekkelijker te zijn voor hoogopgeleide buitenlandse werknemers.

📸 Blauw Bloed – EO

Bron: KVK