Cybersecurity-awarenessmaand, hoe goed is jouw bedrijf beschermd?

Geplaatst op 10 oktober 2024

In de maand oktober staat cybersecurity centraal. Veel MKB’ers denken dat cybercrime hem of haar niet overkomt, maar in de praktijk blijkt dat dit helaas wel het geval is. Het aantal incidenten van cybercrime onder middelkleine ondernemingen (MKB) neemt de laatste jaren drastisch toe. 

In 2023 werden in Nederland minstens 147 ransomware-incidenten geregistreerd. Bij dergelijke aanvallen vergrendelen criminelen de computersystemen van bedrijven en eisen losgeld om ze weer vrij te geven, met de dreiging om anders gevoelige informatie te lekken. Hoe bescherm je je onderneming hiertegen? En kun je cyberaanvallen voorkomen?

Veel bedrijven doen geen aangifte, uit angst voor reputatieschade. Hierdoor zijn de 147 geregistreerde gevallen waarschijnlijk slechts een fractie van het werkelijke aantal incidenten. Ter vergelijking: in Duitsland, waar het verplicht is om ransomware-aanvallen te rapporteren, werden in 2023 maar liefst vierduizend incidenten gemeld.

Experts zien dat het aantal cyberaanvallen blijft stijgen. Daarom is het voor ondernemers cruciaal om de digitale veiligheid van hun bedrijf serieus te nemen. Het is namelijk niet de vraag óf, maar wanneer je slachtoffer wordt.

Cybercriminelen komen steeds dichterbij
Naast een toename in cyberaanvallen, signaleren experts ook een verharding in de werkwijze van cybercriminelen. Steeds vaker richten zij zich niet alleen op bedrijven, maar ook op klanten, zakelijke partners en zelfs familieleden van hun slachtoffers. In sommige gevallen gaan deze criminelen zelfs fysiek langs de deur om hun eisen kracht bij te zetten. Het beeld van hackers die ver weg achter hun scherm zitten, is niet langer accuraat; veel cybercriminelen hebben banden met de traditionele misdaad op straat.

Voorkom schade
Hoewel je cyberaanvallen nooit volledig kunt uitsluiten, kun je de kans op grote schade aanzienlijk verkleinen door je kwetsbaarheden te kennen en preventieve maatregelen te nemen. Om je te helpen jouw bedrijf beter te beschermen, biedt PVO Regio Rotterdam adviesgesprekken aan op basis van hun cyberscan. Zij voorzien je van nuttige informatie, praktische hulpmiddelen en waardevolle samenwerkingen om de digitale veiligheid van je onderneming te versterken.

Het Cyberadviesgesprek
Een PVO-adviseur komt bij jouw bedrijf langs om de digitale kwetsbaarheden binnen je organisatie te onderzoeken. Tijdens het bezoek worden potentiële veiligheidsrisico’s en passende beschermingsmaatregelen besproken. Na afloop krijg je een uitgebreid adviesrapport met concrete aanbevelingen om deze risico’s te verkleinen en de digitale veiligheid te verbeteren.

Voor wie is het Cyberadviesgesprek?
Cyberveiligheid is belangrijk voor elke ondernemer, of je nu een website hebt, een winkel runt, of simpelweg een bankrekening gebruikt. Begin vandaag nog met het verbeteren van de digitale veiligheid van je onderneming. Maak hier een afspraak voor een Cyberadviesgesprek!

Bron: PVO Regio Rotterdam