Ga jij als ondernemer Research & Development (R&D) doen? Of technisch-wetenschappelijk onderzoek uitvoeren? Dan krijg je heel makkelijk belastingvoordeel ontvangen van de WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk).
Wat is WBSO
De WBSO (Wet Bevordering Speur- en Ontwikkelingswerk) is een fiscale regeling van de Nederlandse overheid om innovatie en technisch onderzoek te stimuleren. Het is bedoeld om bedrijven te ondersteunen die zich bezighouden met onderzoek en ontwikkeling (R&D). De regeling biedt een financiële tegemoetkoming in de vorm van belastingvoordeel of een verlaging van de loonheffing.
Voorwaarden
Om gebruik te maken van de WBSO, zijn er verschillende voorwaarden. De belangrijkste zijn:
- Je ontwikkelt zelf nieuwe programmatuur, een (tastbaar) product of productieproces, of je doet technisch-wetenschappelijk onderzoek
- Het S&O-project vindt plaats binnen de Europese Unie
- Je pakt de S&O-werkzaamheden planmatig aan, met bijvoorbeeld meerdere projectfases
- Jouw bedrijf betaalt inkomstenbelasting en/of loonbelasting
- Je kan alleen WBSO aanvragen voor toekomstige S&O-werkzaamheden
Bereken je voordeel
De WBSO vergoedt een deel van de loonkosten van uw S&O-project. Ondernemingen met personeel kunnen daarbovenop een aftrek ontvangen over andere kosten en uitgaven van het S&O-project, zoals de inkoop van je materialen. Bereken hier hoeveel de WBSO je precies oplevert.
Aanvraag voorbereiden
Weet je wat je wil ontwikkelen of onderzoeken? Dan is de WBSO-aanvraag makkelijk. Voor een snelle en volledige aanvraag van een ontwikkelingsproject wordt de volgende informatie gevraagd:
- Wat ga je ontwikkelen?
- Waarom is deze ontwikkeling technisch nieuw voor jouw onderneming?
- Welke technische problemen verwacht je tijdens de ontwikkeling?
- Hoe denk je deze technische problemen op te lossen?
- Praktische informatie zoals bedrijfsnaam, looptijd van het project en het aantal werknemers
Doe je technisch-wetenchappelijk onderzoek (TWO)? Dan beschrijf je de onderzoeksopzet.
Deadline WBSO-aanvraag met startdatum 1 januari
Ben je S&O-inhoudingsplichtige? En wil je WBSO aanvragen met startdatum 1 januari 2025? Dien dan uiterlijk 20 december je WBSO-aanvraag in. S&O-belastingplichtigen kunnen hun WBSO-aanvraag met startdatum 1 januari 2025 nog op diezelfde dag indienen. Bekijk de WBSO kalender voor alle belangrijke deadlines.
Meld je realisatie over 2024
Heb je in 2024 gebruik gemaakt van de WBSO? Dan moet je uiterlijk 31 maart 2025 de gerealiseerde uren (en eventuele kosten/uitgaven) doorgeven. Ze verwachten dat je deze mededeling van de realisatie vanaf begin februari 2025 kan doen. De handleiding WBSO 2025 staat inmiddels online. De handleiding is vernieuwd wat betreft opzet en structuur. Ook zijn de teksten herschreven. Hierdoor is voor jou duidelijker en overzichtelijker hoe het WBSO-proces eruit ziet. De inhoudelijke informatie over de WBSO (zoals de voorwaarden en verplichtingen) is gelijk gebleven.
Na de aanvraag
Voldoe je aan alle voorwaarden? Dan wordt de WBSO-aanvraag goedgekeurd. In je aanvraag heb je een inschatting gemaakt van de gemaakte uren (en eventuele de kosten en uitgaven). Met de volgende acties houd je bij of de inschattig correct is.
- In je eigen administratie noteer je per persoon, per project, per dag welke uren (en mogelijk ook kosten en uitgaven) aan S&O besteed zijn
- Je bewaart de documenten zoals rapportages, tekeningen of onderzoeksresultaten om de voortgang van uw S&O-project aan te tonen
- Je ontvangt je financiële voordeel door de WBSO op te nemen in je aangifte loonheffing of inkomstenbelasting
Dien hier je WBSO-aanvraag voor 2025 in.
Bron: RVO