Als zzp’er wil je natuurlijk zelfstandig ondernemen zonder zorgen over bijvoorbeeld schijnzelfstandigheid. Maar wat als je vermoedt dat je schijnzelfstandige bent? Of wat als je opdrachtgevers jouw contracten niet verlengen uit angst voor de risico’s? Vanaf 1 januari 2025 wordt schijnzelfstandigheid strenger gecontroleerd door de Belastingdienst, en dat kan grote gevolgen hebben voor zowel jou als je opdrachtgever. Lees verder hoe jij jouw zelfstandigheid kan beschermen.
Wat is schijnzelfstandigheid?
Werk je als zelfstandige? Dan wordt je samenwerking met je opdrachtgever gekenmerkt door duidelijke kenmerken van zelfstandigheid. Zo bepaal je bijvoorbeeld je eigen uren, werk je geen vaste uren en verricht je andere werkzaamheden dan werknemers in hetzelfde bedrijf. Het kan zijn dat deze kenmerken niet voldoen aan de criteria, dan kan de Belastingdienst oordelen dat je feitelijk in een dienstverband werkt, ook al is dat formeel niet op deze manier vastgelegd. Dit is dan schijnzelfstandigheid. Het gevolg hiervan is dat je opdrachtgever achteraf verplicht kan worden om sociale premies en belastingen af te dragen, alsof je in loondienst bent. Voor jou betekent dat je mogelijk niet meer als zzp’er kunt werken in deze rol, maar dat je in loondienst zou moeten worden aangenomen.
Ben ik schijnzelfstandige?
Klik hier als je wil weten of je voldoet aan de kenmerken van een zzp’er. Alle kenmerken samen bepalen of je meer kenmerken van zzp of loondienst hebt. Wat echt doorslaggevend is, is hoe je elke dag met elkaar werkt en niet wat er in je contract staat. Het is wel belangrijk dat de werkelijkheid en je contract op elkaar aansluiten. Samen met je opdrachtgever ben je verantwoordelijk voor de juiste vorm van samenwerken, overleg dit goed met elkaar.
Wat als blijkt dat je schijnzelfstandige bent?
Je kan zelf kiezen hoe je nu verder gaat, er zijn meerdere mogelijkheden;
Ik wil door als zzp’er
Je kiest ervoor om als zzp’er door te gaan, dan is het belangrijk dat je met je opdrachtgever in gesprek gaat over meer vrijheid en verantwoordelijkheid. Bepaal bijvoorbeeld zelf je uren, je eigen uurtarief, werk met meerdere opdrachtgevers, bepaal zelf waar je werkt en wanneer je werkt. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk kenmerken van een zpp’er hebt en pas je contract daar op aan. Houd in de gaten dat je in de praktijk echt als zelfstandige werkt.
Ik wil stoppen als zzp’er
Kom je er niet uit met je opdrachtgevers? Of twijfel je over de manier van werken met je opdrachtgever? Het kan ook zijn dat je een mooi aanbod krijgt van een opdrachtgever om in loondienst te gaan. Er kunnen natuurlijk ook andere redenen zijn waardoor je wil stoppen als zzp’er. Bekijk hier wat je allemaal moet regelen als je stopt als zelfstandige. Schrijf je niet te snel uit bij de KVK, dit is niet terug te draaien en hierdoor kan het voorkomen dat je niet meer bij de zakelijke bankrekening kan komen of bijvoorbeeld geen uitkering meer kan aanvragen.
Ik wil in loondienst
Kies je ervoor om toch in loondienst te gaan? Ga dan het gesprek met je opdrachtgever aan en onderzoek of de mogelijkheid er is om in loondienst te gaan. Misschien heb je tijdens je huidige werk al veel kenmerken van loondienst. Geef dan de kenmerken aan bij je opdrachtgever en ook wat het risico is, bijvoorbeeld de naheffing van loonbelasting en in de toekomst ook op boetes.
Wil de opdrachtgever je niet in loondienst nemen? Ga dan op zoek naar andere vacatures.
Ik ga in loondienst en parttime ondernemen
Ga je in loondienst, maar wil je daarnaast ook nog andere klussen blijven doen? Dan kan je parttime gaan ondernemen. Je kan je inschrijven bij KVK.
Bron: KVK