Zo herken jij de signalen van misdaad bij jou in de buurt

Geplaatst op 25 maart 2025

Ondermijnende criminaliteit vormt een groeiend probleem in onze samenleving. Zo maken criminelen steeds vaker misbruik van legale bedrijven, diensten en wijken om hun illegale activiteiten te verbergen. Denk bijvoorbeeld aan een drugslab in een rustige wijk, witwassen via horecabedrijven en het gebruik van verhuurvoertuigen. Dit maakt de economie kapot, brengt de veiligheid in gevaar en schaadt het vertrouwen in de samenleving. 

Campagne
Het komt vaak voor dat mensen signalen van georganiseerde criminaliteit niet herkennen of geen actie durven ondernemen. De campagne ‘Houd misdaad uit je buurt’ wil hier verandering in brengen. Het doel van deze campagne is om bij mensen de bewustwording te vergroten, signalen te leren herkennen en mensen aan te sporen om verdachte situaties te melden. 

Met als kernboodschap ‘Vreemd of verdacht?’’ roept de campagne op tot alertheid. Om de criminele activiteiten te stoppen, is het cruciaal dat burgers, ondernemers, politie en overheid samenwerken. 

Belangrijk voor ondernemers
Criminelen gebruiken bedrijven om illegale activiteiten te ondersteunen zoals:

  • Drugslabs: Gebruik van bedrijfsruimtes voor productie of opslag.
  • Witwassen: Geldstromen verhullen via horeca, detailhandel of vastgoed. 
  • Misbruik van diensten: Inzetten van logistieke bedrijven voor transport. 

Wat kun jij doen? 
Let goed op vreemde situaties, vertoont een klant onlogisch gedrag of klopt er iets niet qua communicatie van leveranciers? Dit kunnen al diverse signalen zijn. Ook kun je verdachte signalen herkennen: gebruik hiervoor de herkenningspunten uit de campagne. Wil je een incident melden of vertrouw je de situatie niet? Bel dan de politie of meld anoniem bij Meld Misdaad Anoniem. 

Samen tegen misdaad
De campagne is een initiatief van de Politie en het Ministerie van Justitie en Veiligheid, ondersteund door partners zoals PVO. Samen zorgen we voor een veiligere omgeving. Is het vreemd of verdacht? Gebruik je ogen, oren en neus – en maak een melding. 

Bron: PVO Rotterdam