Alles over debiteuren en snel je geld krijgen

Geplaatst op 20 juni 2022

Als ondernemer wil je graag zo snel mogelijk je geld ontvangen. Helaas kan dit nog wel eens een uitdaging zijn. Veel bedrijven betalen facturen standaard te laat. Dit kan een hoop financiële stress opleveren. Met de onderstaande tips, weet jij zeker dat je snel betaalt krijgt.

Debiteurenbeheer is alles wat je doet zodat je klanten jou zo snel mogelijk betalen. Voor de cashflow van je bedrijf is het gunstig als de post debiteuren op je balans zo laag mogelijk is in vergelijking met je omzet. Je hebt dan meer geld beschikbaar om je kosten te betalen. Goed debiteurenbeheer helpt je bij het (op tijd) krijgen van je geld en heeft dus direct invloed op je cashflow. Debiteurenbeheer begint al vóór je een overeenkomst aangaat met je klant en eindigt wanneer de factuur betaald is.

Klanten checken
Check vooraf de kredietwaardigheid en betaalmoraal van mogelijke klanten. Zijn je klanten vooral ondernemers? Onderzoek via het KVK Handelsregister of er sprake is van een faillissement of surséance van betaling. Dan weet je of je zaken doet met een partij die geen financiële problemen heeft.

Grootbedrijf moet mkb binnen 30 dagen betalen
Grote bedrijven moeten rekeningen van het midden- en kleinbedrijf vanaf 1 juli 2022 binnen maximaal 30 dagen betalen. Dat is een halvering van de oude betaaltermijn van 60 dagen.

Vooruitbetaling overwegen
Als je klant vooraf betaalt, is je risico bijna nihil. Bij zakelijke klanten zijn er geen spelregels bij vooruitbetaling. Wel kun je bijvoorbeeld een aantrekkelijke korting aanbieden als je klant vooraf betaalt.

Lees hier het hele artikel.