Als zzp’er in loondienst

Geplaatst op 2 februari 2024

Als zzp’er ben je flexibel en pas je je makkelijk aan waar nodig. Zo kan je bijvoorbeeld een (parttime) baan in loondienst nemen, wanneer de inkomsten uit je eigen bedrijf teruglopen. Zo combineer je het werk als zzp’er met een baan in loondienst voor extra inkomsten. Lees verder om te weten waar je op moet letten en wat voor jou het meest gunstig is. 

Loonheffing en loonheffingskorting
Na het ontvangen van je salaris bij je nieuwe werkgever, krijg je te maken met loonheffingen en loonheffingskortingen. Voordat je begint bij de werkgever, vul je het formulier Model Opgaaf gegevens voor de loonheffingen in. Op deze manier houdt de werkgever automatisch loonheffing in op je loon. Loonheffing is een voorheffing en  bestaat uit loonbelasting en premie volksverzekeringen. Bij loonheffingskorting heb je twee opties; je werkgever past loonheffing toe op je salaris of het wordt bij je aangifte inkomstenbelasting recht getrokken. Je hebt dus recht op heffingskortingen en krijgt deze ook altijd. 

Loonheffingskorting krijg je maar bij één werkgever tegelijk. Mocht je bij meerdere werkgevers in dienst zijn, vraag dan bij één werkgever de loonheffingskorting aan. 

Verschillende rekeningen 
Je privé-inkomsten staan los van de inkomsten uit je bedrijf. Laat daarom je salaris op je privérekening storten. Zo blijven je verschillende geldstromen gescheiden.

Inkomstenbelastingschijf
Komt het totale inkomen, uit zowel je eigen bedrijf als het inkomen uit loondienst, boven de €75.518? Dan komt het deel tot €75.518 in het inkomstenbelastingschijf van 36,97% en het deel erboven komt dan in de hogere inkomstenbelastingschijf van 49,50%. 

Ondernemersaftrek
Wanneer je in loondienst treedt, is er een kans dat je minder tijd aan je eigen bedrijf besteedt. Dit kan gevolgen hebben voor de ondernemersaftrek. Let goed op bij hoeveel uur je in loondienst kunt werken zonder het recht op ondernemersaftrek te verliezen.

Om in aanmerking te komen voor ondernemersaftrek moeten je inkomsten uit je bedrijf vallen onder ‘winst uit onderneming’. Deze aftrek omvat de zelfstandigenaftrek en eventueel de startersaftrek, waarbij je minimaal 1.225 uur per kalenderjaar in je eigen bedrijf moet werken. 

Kleineondernemersregeling
Als ondernemer val je naast de inkomstenbelasting meestal onder de omzetbelasting (btw). Blijft je jaarlijkse omzet onder de €20.000? Dan heb je de mogelijkheid om te kiezen voor de kleineondernemersregeling (KOR). Met de KOR ben je gedurende drie jaar vrijgesteld van btw. Dit betekent dat je geen btw aan klanten doorrekent en ook geen btw op je inkopen kunt terugvorderen. 

Zolang je onder de €20.000 per jaar blijft, blijft de KOR automatisch drie jaar geldig. Dit kan voordelig zijn als je voornamelijk diensten levert aan particulieren die geen btw kunnen aftrekken. Met dezelfde verkoopprijs vergroot je dan je winstmarge of pas je je tarief deels aan om zowel jij als je klant te laten profiteren.

Als je omzet weer boven de €20.000 uitkomt, stopt de KOR onmiddellijk en ben je verplicht btw in rekening te brengen en af te dragen. Voor meer informatie over de voorwaarden van de KOR kan je altijd kijken op de website van de Belastingdienst. 

Arbeidscontract
Geef duidelijk aan je werkgever aan wanneer je inzetbaar bent. Op deze manier voorkom je vervelende situaties. Geef aan welke dagen of tijden je beschikbaar bent. Komen de werkzaamheden voor je nieuwe werkgever en de werkzaamheden voor je eigen bedrijf erg overeen? Maak dan duidelijke afspraken over welke opdrachten je wel en niet aanneemt voor je eigen bedrijf. Kijk bijvoorbeeld of er in je arbeidscontract een concurrentiebeding of relatiebeding staat. Als zelfstandige kan zo’n beding je beperken. 

Regionaal Mobiliteitsteam
Hulp nodig bij het zoeken van de juiste baan? Dan is begeleiding van het regionaal mobiliteitsteam (RMT) wat voor jou. Je krijgt dan hulp voor onder andere loopbaanadvies, scholing en praktijkleren. 

Beginnen als zzp’er
Is jouw situatie andersom? Ben je nu in loondienst en wil je graag aan de slag als zzp’er? Bespreek dit eerst met je werkgever of hij extra werkzaamheden als zzp’er bij een andere opdrachtgever toestaat. Controleer je arbeidscontract en kijk of je een concurrentiebeding of relatiebeding hebt getekend. Pas je werkzaamheden als zzp’er hierop aan. 

Lees het gehele artikel van de KVK hier.