
De importheffingen van Amerika, je hebt er vast al over gehoord, maar wat betekent dit voor jou als ondernemer? Verkoop je producten aan Amerikaanse klanten? Dan worden deze extra belast vanaf juli 2025. Donald Trump wil de Verenigde Staten weer rijker en machtiger maken. Door de invoerrechten in de VS te verhogen, probeert hij zijn positie te versterken tegenover andere grote marktspelers zoals China en de Europese Unie.
Met de verhoging van invoerrechten wil de president Amerikaanse producten aantrekkelijker maken voor inwoners van zijn land. In 2024 kwam de helft van de nieuwe auto’s in de Verenigde Staten uit het buitenland. Trump wil dat Amerikanen weer vaker voor merken als Ford, Chevrolet en Tesla gaan kiezen. De reden? Als Amerikanen vooral binnenlandse producten kopen, zorgt dat voor meer banen en een sterkere economie.
De importheffingen
Importheffingen zijn een vorm van belasting. Importeurs betalen importheffingen voor het invoeren van producten uit andere landen en het op de markt brengen in hun eigen land. Importheffing noem je ook wel invoerrechten of invoerbelasting. Invoerrechten zijn er om de eigen industrie in een land te beschermen.
Wat speelt er nu?
Wanneer je goederen uit het buitenland haalt, betaal je vaak importheffing. Maar als jouw land een verdrag heeft met een ander land, dan kunnen die heffingen lager uitvallen of zelfs helemaal vervallen.
Begin april 2025 kondigde Trump een forse verhoging van de importtarieven aan. Uiteindelijk bleek dat voor zo’n 75 landen, lagere tarieven gelden en er een uitstel is van de verhogingen. Voor Europese producten betekent dit dat de nieuwe invoerrechten vanaf 9 juli 2025 ingaan. Tot die datum blijven de huidige tarieven gelden. Daarna komt er een extra heffing van 10 procent bovenop.
Wat is het gevolg hiervan?
Als importeren duurder wordt voor Amerikaanse bedrijven, heeft dat gevolgen in de VS en de rest van de wereld.
In de VS betalen importeurs meer voor buitenlandse producten. Ze maken minder winst of rekenen de kosten door aan klanten. Op termijn kan dit leiden tot meer binnenlandse inkoop, waardoor internationale handel afneemt.
De impact is eerst in Amerika merkbaar, daarna ook in andere landen. Nederlandse bedrijven kunnen klanten verliezen en moeten misschien opnieuw onderhandelen over prijzen. Minder handel betekent ook minder werk voor transporteurs, expediteurs en havens. Exporteurs zullen nieuwe klanten moeten vinden.
Hoe groot zijn de gevolgen?
Het is op dit moment moeilijk in te schatten wat de invloed precies gaat zijn. Dit ligt ook aan het product dat jij als ondernemer verkoopt. Trump verandert regelmatig zijn koers, waardoor voorspellen erg lastig wordt. De Amerikaanse president deelde op 2 april voor het eerst de heffingspercentages waarmee de VS gingen rekenen. De tarieven voor China gingen in de dagen daarna opnieuw omhoog, als gevolg dat China zich fel opstelde en tegenheffingen aankondigde.
Wat gaat Europa doen?
De EU koos aanvankelijk voor een afwachtende houding en reageerde voorzichtig op het veranderde beleid van de VS. China sloeg direct terug met tegenheffingen, wat resulteerde in een handelsoorlog. Voor de EU koos Trump juist voor uitstel: de extra invoerheffingen werden met 90 dagen uitgesteld.
Zodra de importheffing voor Europese producten ook worden verhoogd, reageert de EU met tegenheffingen. In veel gevallen betaal je 25% extra importheffing als je dan Amerikaanse producten op de markt wil brengen.
Meer weten? Lees dan het artikel hier: KVK