Bedrijfsmiddelen kopen of leasen?

Geplaatst op 29 juni 2023

Bedrijfsmiddelen zijn essentieel voor ondernemers. Een auto, machine of printer bijvoorbeeld. Je kunt ervoor kiezen deze te kopen of te leasen. Waar je voor kiest, hangt af van het soort bedrijfsmiddel, je financiële situatie en de aanschafprijs.

Met bedrijfsmiddelen bedoelen wij producten die je gebruikt in je bedrijf en die niet bedoeld zijn voor de verkoop. Voordat je kiest voor kopen of leasen is het belangrijk dat je financieel inzicht krijgt in je bedrijf. Duurzaamheid kan ook een rol spelen bij je keuze.

Leasen

Met leasing financier je bedrijfsmiddelen via een leasemaatschappij. Je betaalt een maandelijks bedrag voor het gebruik. Vrijwel alles wat rijdt, rolt of een serienummer heeft kun je leasen. Je kunt hierbij denken aan een auto, printer, machines, koffieapparaten, kassasystemen, kantoormeubilair en verlichting. Maar ook de inventaris van je winkel, sportschool of magazijn en vaste of mobiele telecomapparatuur. De leasevorm die je kiest bepaalt of je eigenaar van een bedrijfsmiddel bent. Leasen kan voordeliger zijn dan rente betalen over een zakelijke lening.

Kopen

Bij de koop van een bedrijfsmiddel is het ook direct jouw eigendom. Ook het bedrijfsrisico als er iets mee gebeurt komt dan voor jouw rekening. Je regelt zelf de financiering, het onderhoud, schadeherstel en verzekeringen. Het voordeel is dat je niet vastzit aan een maandelijks huurbedrag of aan een contract.

Huurkoop
Huurkoop is een vorm van kopen. Bij huurkoop koop je een bedrijfsmiddel niet in een keer, maar in termijnen. Het huurkoopcontract maakt je economische eigenaar en na het betalen van de laatste termijn is het bedrijfsmiddel officieel van jou.

Bedrijfsmiddelen duurzaam inzetten

Wil je een financieel voordeel? Je bedrijfsmiddelen duurzaam inzetten levert vaak een financieel voordeel op. Je bespaart op aanschafkosten, energie en onderhoud. Kiezen voor duurzaam kan op verschillende manieren.

Delen en lenen
Spreek met andere ondernemers af dat je elkaars bedrijfsmiddelen deelt. Of leen gratis van elkaar als je een keer iets nodig hebt. Investeer samen in een heftruck of een oplegger. Zorg wel dat je afspraken vastlegt in een contract of per e-mail. Je voorkomt hier veel problemen mee.

Huren
Heb je een bedrijfsmiddel nodig voor een bepaalde tijd? Dan is huren de beste duurzame optie. Het is bijvoorbeeld niet nodig om een hoogwerker te kopen die je maar twee weken nodig hebt. Als je zo’n bedrijfsmiddel maar af en toe nodig hebt is huren al snel goedkoper dan kopen of leasen.

Tweedehands
Een andere duurzame optie is om gebruikte bedrijfsmiddelen (tweedehands) in te zetten in plaats van gloednieuwe bedrijfsmiddelen.

Elektrisch
Naast elektrische auto’s, passen ook elektrische bestelbussen, brommers, fietsen en vrachtwagens bij duurzaam ondernemen. Op dit moment zijn elektrische auto’s nog duurder in aanschaf, maar aan de andere kant stimuleert de overheid elektrisch rijden met regelingen en subsidies, waardoor elektrisch vervoer je financiële voordelen oplevert.

Financieel inzicht

Voordat je de definitieve keuze maakt is het belangrijk om de financiële gevolgen in beeld te brengen:

  • Is er geld beschikbaar binnen je onderneming voor de koop? Ga dan ook direct na of je voldoende werkkapitaal overhoudt na de aankoop.
  • Bij de financiering van een bedrijfsmiddel financiert de bank tot een bepaald percentage van de koopprijs. Voor het restant moet je een andere financieringsbron vinden.
  • Bij lease ga je voor een langere periode een maandelijkse financiële verplichting aan. Afhankelijk van de leasevorm is een deel van het leasebedrag aftrekbaar van de winst. Alleen bij financial lease komt het bedrijfsmiddel als bezit op je balans te staan.

Keuze maken

Je kent nu je situatie en weet welke wensen en eisen je hebt voor de aanschaf van het bedrijfsmiddel. Kies je voor kopen of financieren, kijk dan naar minstens drie verschillende aanbieders. Kies je toch liever voor lease? Onderzoek dan welke vorm van leasing het beste bij jou, je onderneming en het bedrijfsmiddel past. Kies je voor een duurzame oplossing zoals samen kopen, lenen of huren? Neem dan contact op met andere ondernemers uit je netwerk.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.