Bedrijfsrisico’s afdekken

Geplaatst op 25 september 2023

Bedrijfsrisico’s wil je het liefst minimaliseren. Er zijn verschillende manieren om dit te bereiken. Onderzoek de mogelijkheden om je zakelijke risico’s te verminderen. 

De juiste rechtsvorm
Er zijn verschillende rechtsvormen, met rechtspersoonlijkheid en zonder. Bij rechtsvormen zonder rechtspersoonlijkheid ben je persoonlijk aansprakelijk voor de schulden van je bedrijf. Dit geldt onder andere bij een eenmanszaak, vennootschap onder firma (vof) of maatschap. Rechtsvormen met rechtspersoonlijkheid zorgen ervoor dat je privé- en zakelijk vermogen gescheiden blijven, zoals bij een coöperatie, besloten vennootschap (bv) of naamloze vennootschap (nv). 

Bij de keuze van een rechtsvorm is het belangrijk om te bedenken hoe je belastingverplichtingen hierdoor worden beïnvloed. Een eenmanszaak en een vennootschap onder firma (vof) zijn vaak fiscaal voordeliger dan een besloten vennootschap. Dit komt onder andere door de starters- en zelfstandigenaftrek in de inkomstenbelasting. Op deze manier kan je vaak duizenden euro’s per jaar besparen. Bij hogere winsten kan een besloten vennootschap juist gunstiger zijn. Laat je adviseren door je boekhouder of accountant bij deze keuze.

Maak duidelijke algemene voorwaarden
Je algemene voorwaarden zijn belangrijk om bepaalde rechten en plichten vast te leggen voor jou en je klant. Deze zijn echter niet verplicht, maar zeker wel handig. Zorg er wel voor dat je klant vooraf je algemene voorwaarden heeft. Je kan er ook voor kiezen om ze vast te laten leggen bij de KVK of bij de Rechtbank.

Denk hierbij aan:

 • Offerte
  Wat is de geldigheid van de offerte? Geef duidelijk aan of deze vrijblijvend is of niet.
 • Transport
  Voor wie zijn de kosten van het transport? Is het transport verzekerd en door wie? En heb je te maken met invoerrechten?
 • Levertijd
  Wat is de levertijd? en wat te doen bij overmacht?
 • Betaling
  Wat is de betalingstermijn? Wat zijn de incassokosten? En moet er rente betaald worden bij het uitblijven van betaling.
 • Eigendomsvoorbehoud
  Gaat het eigendom pas over na betaling?
 • Garantie
  Wat zijn de voorwaarden voor het geven van garantie?
 • Geschillen
  Wat gebeurt er met je opdrachtgever of klant als je het niet eens bent met elkaar?
 • Aansprakelijkheid
  In hoeverre kun je die beperken?

Verzekeringen voor je bedrijf
De KVK Verzekeringscheck helpt je bij het kiezen van verzekeringen, zodat je je risico’s zoveel mogelijk beperkt. Verder is het ook goed om te weten welke verzekeringen verplicht zijn. Als ondernemer wil je niet persoonlijk aansprakelijk gesteld worden na een ongeval of schade. 

Pensioengat voorkomen
Als je geen pensioen aan het opbouwen bent, ontvang je op je pensioengerechtigde leeftijd alleen AOW. Wil je wel graag pensioen opbouwen naast je AOW? Dan zijn er hier verschillende manieren. Je kunt geld apart zetten op een spaarrekening of beleggen, een lijfrente afsluiten of banksparen. Verder zijn er ook collectieve pensioenfondsen voor zzp’ers. Een pensioenplan maken is maatwerk, laat je goed adviseren door een specialist zodat je pensioen aansluit bij je wensen. 

Wetten en regels
Je beperkt je bedrijfsrisico’s door je aan de wet te houden, doe je dit niet? Dan kan je een boete krijgen of zijn er andere gevolgen. Op ondernemersplein.nl vind je alle wetten en regels die voor jou als ondernemer gelden. 

Veiliger starten
Zodra je de keuze hebt gemaakt om voor jezelf te beginnen, ben je vindbaar voor iedereen. Naast het algemene ondernemersrisico, kun je te maken krijgen met misbruik en criminaliteit. Wil je weten hoe je zakelijke risico’s beperkt als ondernemer? Bekijk dan deze webinar en krijg informatie over verzekeringen, aansprakelijkheid en andere aandachtspunten. 

Lees het gehele artikel van de KVK hier.