Begin het jaar goed met een groene(re) onderneming

Geplaatst op 5 december 2023

Het is bijna 2024, wat betekent dat de goede voornemens er weer aankomen. Wil jij graag je bedrijf gaan verduurzamen? Dan geven wij je handige en haalbare tips over hoe jij je bedrijf kan gaan verduurzamen in 2024. 

Om te kunnen verduurzamen is het belangrijk dat er een balans is tussen economische groei en bescherming van het milieu. Het verkrijgen van een duurzaamheidskeurmerk is stap één naar een duurzamer bedrijf. Met dit keurmerk geef je aan dat jouw productieproces eerlijk is en de impact op mens, milieu en maatschappij wordt geminimaliseerd. 

Stappenplan
Begin bij het bekijken van je huidige bedrijfsvoering. Waar ben je al goed op weg en waar kan je nog wat verbeteringen toepassen? Denk bijvoorbeeld aan kantoorruimte, vervoer, inkoop etc. Wil je kijken hoe groen jouw bedrijf al is? Klik dan hier voor MVO Nederland. 

Bepaal je doelen
Welke doelen heb je voor jezelf? Maak deze doelen haalbaar en zorg ervoor dat je deze stapsgewijs kunt behalen. Overweeg goed welke onderwerpen voor jou prioriteit hebben. Is elektrisch rijden een goede optie omdat je veel naar klanten rijdt? Of kan je beter verduurzamen op je inkoop?

Duurzame alternatieven
Overweeg ook duurzame alternatieven op de werkvloer. Denk bijvoorbeeld aan ledlampen, een fietsplan voor je werknemers of een zakelijke ov, zonnepanelen, dubbel glas en ga zo maar door. 

Betrek je medewerkers
Probeer je medewerkers te betrekken bij het verduurzamen. Op deze manier voelen ze zich gehoord en zijn ze meer gemotiveerd om mee te denken en mee te werken. 

Financiering vanuit de overheid
Kijk welke mogelijkheden er zijn vanuit de overheid om duurzaamheid te financieren. De overheid stimuleert namelijk duurzaam ondernemen. Zo is er bijvoorbeeld de MIA (Milieu-Investeringsaftrek) voor milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen, waaronder ook elektrische bestelauto’s. Ook is er de ISDE, dit is de Investeringssubsidie Duurzame Energie en Energiebesparing, voor zonnepanelen, warmtepompen, zonneboilers of windturbines. 

Graag het volledige artikel lezen van het Ondernemersklankbord?
Kijk dan hier.