Ben jij ondernemer voor de inkomstenbelasting?

Geplaatst op 5 maart 2024

Niet elke ondernemer is voor de inkomstenbelasting een ondernemer. Als je met jouw activiteiten deelneemt aan het economisch verkeer en winst kunt verwachten, is er sprake van inkomen. De kans is dan groot dat je wordt gezien als ondernemer voor de inkomstenbelasting. Als deze activiteiten plaatsvinden in hobby- of familiesfeer, dan ben je geen ondernemer voor de inkomstenbelasting. 

Voor de inkomstenbelasting zijn er 3 bronnen van inkomen: 

 • Winst uit onderneming
 • Loon uit dienstbetrekking
 • Resultaat uit overige werkzaamheden 

Een aantal factoren bepalen onder welke categorie jouw inkomsten vallen. Deze eisen staan vast in de wet en de rechtspraak. Na je aanmelding beoordeelt de belastingdienst aan de hand van je omstandigheden of je voldoet aan de eisen. Zo let de belastingdienst op verschillende dingen:

 • Maak je winst? Zo ja, hoeveel?
  Maak je heel kleine winst of lijd je structureel verlies? Dan is het niet aannemelijk dat je winst gaat maken en is er dus geen sprake van een onderneming.
 • Hoe zelfstandig is je onderneming?
  Als anderen voorschrijven hoe je je bedrijf moet opzetten en welke taken je moet uitvoeren, ontbreekt de zelfstandigheid vaak, en is er meestal geen sprake van een onderneming.
 • Beschik je over kapitaal?
  Voor veel bedrijven is kapitaal essentieel. Je moet geld steken in dingen zoals machines, reclame, personeel inhuren en verzekeringen afsluiten. Als je genoeg geld hebt om een bedrijf te beginnen en het een tijdje gaande te houden, zou dat kunnen betekenen dat je een bedrijf hebt.
 • Hoeveel tijd steek je in je werkzaamheden?
  Als je veel tijd aan iets besteedt en er geen rendement uithaalt, is het meestal geen onderneming. Maar je moet wel genoeg tijd besteden om je werk winstgevend te maken.
 • Wie zijn jouw opdrachtgevers?
  Je doel is om met verschillende opdrachtgevers samen te werken, onder andere om risico’s met betrekking tot betalingen en continuïteit te verminderen. Wanneer je meerdere opdrachtgevers hebt, ben je minder afhankelijk van één of slechts een paar opdrachtgevers, waardoor je zelfstandigheid toeneemt.
 • Hoe maak je jouw onderneming bekend naar buiten?
  Je bestaan als ondernemer is afhankelijk van opdrachtgevers. Om een succesvolle onderneming te hebben, is het essentieel dat mensen van je bestaan afweten. Dit kan je bereiken door reclame te maken, een website te hebben, social media, uithangborden of eigen briefpapier.
 • Loop je ‘ondernemersrisico’?
  Als er een risico bestaat dat je opdrachtgevers niet betalen, als je je goede naam inzet voor je werk, en als je afhankelijk bent van de vraag naar en het aanbod van je producten en diensten, dan loop je waarschijnlijk ondernemersrisico. In dat geval heb je hoogstwaarschijnlijk een onderneming.
 • Ben je aansprakelijk voor de schulden van jouw onderneming?
  Als je aansprakelijk bent voor de schulden van jouw onderneming, dan is er een kans dat je ondernemer bent.

Wil je graag meer duidelijkheid over inkomstenbelasting? Lees dan het gehele artikel op de belastingdienst.nl