Ben jij voorbereid op brand?

Geplaatst op 5 februari 2024

Gebouwen die in brand staan, je hoort het de laatste tijd steeds meer. Een goede reden om stil te staan bij de gevolgen van een bedrijfsbrand. Want het is vaak meer dan alleen materiële schade. Het bedrijf kan stil komen te liggen, maar de kosten blijven doorlopen. Veel bedrijven onderschatten de gevolgen van een brand. 

Indirecte gevolgen van brandschade
De impact van een brand gaat verder dan alleen de direct zichtbare schade. Naast de verwoesting van het gebouw, de inventaris of voorraad door het vuur, brengen ook roet- en waterschade vaak bijkomende kosten met zich mee. Over het algemeen worden deze kosten vergoed door een goede brandverzekering. Maar wat ondernemers vaak over het hoofd zien, is dat de bedrijfsschade veel groter is. Het bedrijf kan tijdelijk stil komen te staan, er kunnen geen producten geproduceerd worden of het bedrijf moet voor een bepaalde periode gesloten worden. Dit zorgt ervoor dat de omzet daalt, terwijl de bedrijfskosten gewoon doorlopen. Als ondernemer ben je bezig met de wederopbouw, maar ondertussen loop je het risico dat vaste klanten een andere leverancier gaan zoeken. 

Goede voorbereiding
Draaiboek
Maak een goed draaiboek. Iedereen weet op deze manier wat hij/zij moet doen als er brand uitbreekt. Denk ook na over het bedrijfspand, wat doe je als alles wat er in staat en het gebouw zelf niet meer bruikbaar is? Hoe lang denk je dat je bezig bent om het bedrijf weer te laten draaien?

Bedenk ook een plan B, ga je kantoorruimte en hardware huren, wanneer breng je je klanten en leverancier op de hoogte, hoe lang is de levertijd van machines? Ga zo maar door. Hoe beter jij dit voorbereidt, hoe sneller je bedrijf weer draait. 

Bedrijfsdata
Maak een goede back-up op verschillende servers of werk in de cloud. Controleer minimaal 1x per jaar of deze back-up op een andere server met een kopie van de software ook goed werken. 

Brandrisico’s en brandpreventie
Het is goed om minimaal 1x per jaar aandacht te besteden aan brandrisico’s en brandpreventie in het bedrijf. Denk hierbij aan, of er risicovolle situaties bij zijn gekomen? Weten alle werknemers wat zij moeten doen als er brand uitbreekt? Zijn de brandblussers, vluchtroutes en dergelijke nog bruikbaar? Is het draaiboek nog up-to-date?

Social media
Zorg voor één aanspreekpunt voor de media en maak interne social media richtlijnen op. Zo weten medewerkers wat zij wel en niet op hun social media accounts kunnen delen. Op deze manier verklein je de kans op imagoschade na calamiteiten.

Indirecte gevolgen verzekeren
Een verzekering voor gebouwen en roerende zaken (goederen en inventaris) dekken directe brandschade aan het bedrijfspand, inventaris en voorraad. De indirecte gevolgen van een brand, zoals bedrijfssluiting of productieonderbreking, worden vergoed door een bedrijfsschadeverzekering. Deze verzekering dekt winstverlies en vaste kosten als gevolg van schade door bijvoorbeeld brand, storm of andere rampen.

Meer weten over brandschade en eventuele hulp? Lees dan het gehele artikel:  https://www.unive-noordholland.nl/actueel/overleeft-jouw-bedrijf-een-brand/