Bescherm jezelf tegen ransomware

Geplaatst op 9 augustus 2023

Elke week zijn er weer ransomware-aanvallen. Dit zijn aanvallen waarbij cybercriminelen computersystemen van anderen op slot zetten met gijzelsoftware. Ze eisen losgeld van hun slachtoffers om de systemen weer vrij te geven. Bescherm jezelf goed met behulp van deze vijf tips.

Wat houdt ransomware in?
Ransomware is software die schadelijk is voor computers en bestanden gijzelt. Ook wel malware en in het Nederlands ‘gijzelsoftware’ genoemd. Criminelen blokkeren of versleutelen je computers, bestanden, soms zelfs hele netwerken. Deze geven ze pas weer vrij als je losgeld betaalt. Een goede beveiliging is dubbele versleuteling. De ransomware versleutelt de data twee keer in plaats van één. Voor beide sleutels moet je wel betalen.

Besmette systemen
Op verschillende manieren kan je systeem besmet raken door ransomware. Denk hierbij aan links, via bijlagen in de e-mail en via online advertenties. Maar cybercriminelen kunnen ook via gerichte aanvallen op servers schadelijke software in het systeem binnenbrengen. Als de ransomware eenmaal binnen in je systeem zit, dan wordt de toegang tot je computer of netwerk geblokkeerd, of worden je bestanden versleuteld. Versleutelde computersystemen kunnen niet meer gebruikt worden. In het ergste geval komt je bedrijf helemaal stil te liggen. Wil je weer toegang krijgen tot je bestanden? Dan moet je de criminelen losgeld betalen, meestal in bitcoin of in een andere cryptovaluta.

Tips
Met deze vijf tips voorkom je dat criminelen je systeem op slot zetten met ransomware.

1. Maak regelmatig back-ups
Naast het betalen aan criminelen, is er ook een andere manier om weer toegang te krijgen tot je systeem. Dit is namelijk het maken van een goede back-up. Op deze manier herstel je zelf je bestanden.

2. Installeer een goed antivirusprogramma
Dit lijkt misschien heel logisch, maar je bent pas beschermd als je een goede virusscanner hebt die ransomware herkent. Let wel op, ook de beste antivirussoftware kan nooit álle schadelijke software tegenhouden.

3. Update je software
Cybercriminelen maken misbruik van de zwakke plekken in jouw software om het systeem met ransomware te besmetten. Zorg dus dat kwetsbaarheden op tijd gerepareerd worden met updates.

4. Zorg voor een plan B
Met een plan B kun je sneller aan de slag na een cyberaanval. Zorg dat in je plan B duidelijk staat wat je moet doen als alles stil ligt. Bijvoorbeeld hoe je een back-up met belangrijke data terugzet of wie je moet bellen om je computer weer aan de praat te krijgen. Kortom, wees dus goed voorbereid op een cyberincident.

5. Blijf opletten
In de beveiliging van IT-systemen zijn mensen een zwakke schakel. Je opent onbewust een schadelijke bijlage of je klikt op een schadelijke link. Wees voorzichtig met mails van onbekenden en zorg dat eventuele medewerkers geen privémail ontvangen via het zakelijke mailadres.

Lees hier het volledige artikel.