Cyberbeveiliging veel gedoe?

Geplaatst op 26 mei 2023

Maar liefst een kwart van de kleine bedrijven in Nederland onderneemt geen actie om zich digitaal te beveiligen. Het neemt volgens hen tijd in beslag en ze vinden het ingewikkeld en duur. Toch zijn er genoeg makkelijke maatregelen waarmee je cyberveiligheid direct aanpakt.

De meest voorkomende vorm van cybercrime het afgelopen jaar was phishing. Hierbij stelen criminelen geld, persoonlijke gegevens of wachtwoorden via valse berichten. Zorg dat je als ondernemer tijd maakt voor de veiligheid van je onderneming en zet cybermaatregelen in. Daarna kun je met een gerust hart door met ondernemen.

Bescherm je tegen cybercriminelen

Of je nou een klein bedrijf hebt of niet, je moet werk maken van je online beveiliging. Alleen op die manier houd je cybercriminelen buiten de deur. De volgende zeven maatregelen helpen je verder:

  1. Maak een back-up van alle data.
  2. Zet multifactorauthenticatie in. Dit betekent dat je altijd een extra stap moet uitvoeren om een systeem of account in te kunnen.
  3. Zet automatische updates aan. Met updates blijft je omgeving veiliger. Hoe langer je een update negeert, hoe makkelijker het wordt voor cybercriminelen.
  4. Gebruik antivirussoftware.
  5. Controleer je e-mail beveiligingsstandaarden.
  6. Herken vormen van phishing.
  7. Maak een offline bellijst in het geval dat er toch iets gebeurt.

Ga net dat stapje verder

Wil je meer doen tegen cybercriminelen? Breid de online veiligheid van je bedrijf dan uit met de volgende tips:

Meld alle incidenten die plaatsvinden
Uit het jaarlijkse bewustwordingsonderzoek van I&O Research bleek dat 56% van de medewerkers na cybercrime geen actie onderneemt. Ze doen geen aangifte en maken er geen melding van. Het lijkt niet belangrijk, het kost te veel moeite of het zou geen zin hebben. Maar melden heeft juist wel zin. Je voorkomt op deze manier dat een crimineel meer slachtoffers maakt. Meld incidenten daarom altijd bij je ICT-collega, de Fraudehelpdesk of bij de politie.

Gedraag je veilig
De veiligheid zit niet alleen in het gebruik van een antivirussoftware of een wachtwoordmanager. Ook je eigen gedrag heeft invloed op cybercrime. Een voorbeeld: vergrendel je computerscherm als je even wegloopt van je bureau. Je voorkomt op deze manier dat andere collega’s, klanten, monteurs of schoonmakers toegang krijgen tot de informatie die alleen voor jou of directe collega’s bedoeld is.

Bron: KVK