Alles wat je moet weten over de omgevingswet in 2024

Geplaatst op 2 januari 2024

Vanaf dit jaar (2024) gaat de Omgevingswet in. Wil je dan een milieuvergunning aanvragen, of andere vergunningen, dan kan je hier voortaan terecht bij het nieuwe Omgevingsloket. De Omgevingswet geldt voor iedereen, zowel burger als bedrijf, die graag een aanpassing willen maken in hun omgeving. 

Alles op één plek
Het belangrijkste doel van de Omgevingswet is dat het eenvoudiger wordt om een vergunning aan te vragen. De overheid hoopt door 26 wetten samen te voegen en een nieuw loket te starten, dat het proces simpeler en sneller wordt. 

Vanaf nu wordt het Omgevingsloket Online (OLO), de Activiteitenbesluit Internet Module (AIM), Meldpunt Bodemkwaliteit en Ruimtelijkeplannen.nl samengevoegd tot één plek. 

Online Omgevingsloket
Bij het online Omgevingsloket controleer je zelf aan welke regels en afspraken jouw project moet voldoen. Hier vraag je dan ook gelijk je vergunningen aan voor dit project. 

Elke gemeente heeft een eigen omgevingsplan, hierin staat welke vergunning je per gemeente moet aanvragen. Deze zijn namelijk niet overal hetzelfde in Nederland. In het omgevingsplan staat aan welke regels en afspraken er voldaan moet worden per gemeente, zoals bijvoorbeeld (ver)bouwen, milieu en het kappen van bomen. 

Bij het Omgevingsloket vind je ook het Besluit Activiteiten Leefomgeving en de waterschapsverordening en provinciale verordening. Je bent als ondernemers verplicht om te kijken in deze plannen of er milieuregels gelden. Zoek dus eerst goed uit aan welke regels je moet voldoen, zo voorkom je dat je voor verrassingen komt te staan en word je project niet opgehouden door vertraging of zelfs afwijzing. 

Vergunningcheck
Naast het Omgevingsloket heb je ook de Vergunningcheck. Hier controleer je of je een of meerdere vergunningen nodig hebt voor jouw project. Het kan zijn dat je soms een activiteit bij de overheid moet melden, ook als hier géén vergunning voor nodig is. Dit kun je allemaal hier vinden. 

Soms verplicht een gemeente ‘participatie’. Dit houdt in dat je vooraf contact moet zoeken met personen in de omgeving die te maken krijgen met je project. Bij het aanvragen kan het zijn dat je moet aantonen dat je deze participatie hebt gedaan en wat de uitkomst is geworden. 

Ook als ‘participatie’ niet verplicht is, is het verstandig om met de groep betrokkenen in gesprek te gaan. Zo maak je de kans kleiner dat zij later bezwaar gaan maken tegen je vergunningsaanvraag. Dit mogen zij nog doen tot binnen zes weken na de voorlopige goedkeuring van je vergunning. 

Lopende aanvragen 
De Omgevingswet is vanaf gisteren (1 januari) geldig. Heb je al een goedgekeurde vergunning? Dan blijft deze automatisch geldig binnen de nieuwe wet. Je hoeft dan alleen een nieuwe vergunning aan te vragen als je activiteiten uitbreidt. 

Ook alle andere aanvragen die je nog in 2023 hebt aangevraagd, hoef je niet opnieuw te sturen, daardoor gelden namelijk nog de regels en processen van 2023. 

Lees het gehele artikel van de KVK hier