De risico’s die AI-tools met zich mee kunnen brengen

Geplaatst op 26 maart 2024

De eindeloze mogelijkheden van kunstmatige intelligentie, ook wel artificial intelligence (AI) genoemd, wie kent het niet? Vaak scheelt het gebruik ervan een hoop tijd en levert het creatieve uitkomsten op. Maar er zitten ook nadelen aan AI, denk hierbij aan schending van het auteursrecht en privacy, evenals het risico op het schrijven van onbetrouwbare teksten of content die gebaseerd is op vooroordelen.

Hoe werkt AI?
AI-tools kunnen zelf teksten en beelden creëren. Dit doe je door middel van het intypen van je verzoek en vervolgens creëert AI dan een tekst of beeld, deze teksten en beelden zijn gebaseerd op bestaande data. AI-tools maken dus geen nieuwe tekst of beeld, maar voegen bestaande teksten of beelden samen vanuit verzamelde data. 

Auteursrecht en AI
Door de bestaande data die AI-tools gebruiken, is er een kans dat de tekst of het beeld wat gecreëerd is, opgebouwd is uit tekst of beeld waar auteursrecht op geldt. Het gebruiken van teksten met auteursrecht is verboden. Wil je auteursrecht op de tekst of het beeld wat de AI-tool voor jou gemaakt heeft? Dit hoef je niet aan te vragen, als je een originele keuze maakt bij het opstellen van je ‘prompt’ (de input die je aan de AI-tool geeft) of bij de nabewerking van het gegenereerde tekst of beeld, je in aanmerking zou kunnen komen voor auteursrecht op het resulterende werk.

Een voorbeeld waarbij het auteursrecht niet geldt is: je vraagt ChatGPT om een blog te schrijven over de 5 lentekleuren dit seizoen. Als iemand andere deze vraag stelt, krijgt hij/zij precies dezelfde tekst. Je kunt de ander dan niet beschuldigen van plagiaat. Maar laat jij Midjourney een afbeelding maken van een roze olifant op een schip dat op de zandbank van een tropisch eiland ligt. Daarna bewerk je de foto. Vanwege de originele keuzes, geldt hier wel auteursrecht. 

Privacy
Alles wat je invoert in je AI-tool wordt opgeslagen op een server. Het kan zijn dat deze informatie daar niet beschermd is. Het kan zijn dat een server in een land staat waar de Nederlandse privacywetgeving niet geldig is. Je bent verplicht om persoonsgegevens veilig te bewaren en te verwerken. 

Controleren
Het kan zijn dat de teksten die de AI-tool maakt, onjuiste informatie bevatten. AI-tool haalt zijn informatie op basis van bestaande teksten op internet. Check dus altijd of de tekst die AI heeft geschreven wel klopt. 

Bepaald perspectief
Doordat AI-tools bestaande data gebruiken, betekent dat bepaalde perspectieven die in de originele data voorkomen, worden overgenomen door de tool als waarheid. Bijvoorbeeld, als een AI-tool hoofdzakelijk Europese en Amerikaanse datasets gebruikt, zal het resulterende beeld van een bruiloft over het algemeen overeenkomen met de conventionele Europese of Amerikaanse bruiloft.

AI-wetgeving
Volgend jaar wordt het gebruik van AI-tools veiliger, dan wordt de eerste Europese AI-wetgeving ingevoerd. Deze wetgeving moet ervoor zorgen dat risico’s op onbetrouwbare en bevooroordeelde informatie zo klein mogelijk worden.

Lees het hele artikel van de KVK hier.