De risico’s van ChatGPT voor je bedrijf

Geplaatst op 20 juni 2023

Eind 2022 werd ChatGPT gelanceerd. Een programma dat met behulp van kunstmatige intelligentie kennis deelt en teksten schrijft. Het programma biedt ondernemers veel mogelijkheden. Denk hierbij aan het opdoen van ideeën, websitecodes schrijven en zelfs persberichten maken. ChatGPT is nog volop in ontwikkeling, waardoor de risico’s soms nog gemist worden. Wij nemen je mee in de risico’s.

Hoe werkt ChatGPT?

ChatGPT is een chatbot die dankzij kunstmatige intelligentie, ook wel AI (Artificial Intelligence) genoemd, teksten schrijft. Je kunt het als app downloaden of de website gebruiken. Het ziet eruit als een chatvenster waarin jij je vraag (een prompt) kunt stellen. Een voorbeeld van zo’n prompt is: ‘Wat is een populair recept met aardbei?’ Je kunt ChatGPT dan zelfs vragen om het antwoord in een specifieke stijl te schrijven, bijvoorbeeld: ‘Schrijf een blog over een recept met aardbeien.’

ChatGPT zelf is geen kennisbron. De antwoorden worden gemaakt met bestaande data. De antwoorden worden ingevuld met data die statistisch logisch zijn. Dit wil zeggen dat de chatbot de meest voorkomende informatie en antwoorden die op het internet worden gegeven gebruikt.

Regels en risico’s

Er is (nog) geen speciale wetgeving voor het gebruik van ChatGPT. Er zijn toch bepaalde regels die je kunt overtreden bij het gebruik van ChatGPT. Je moet daarom rekening houden met regels en risico’s.

Auteursrecht
Het is mogelijk dat ChatGPT gebruik maakt van teksten waar mogelijk auteursrecht op zit. Dit komt door het feit dat de chatbot schrijft op basis van verzamelde informatie. Het gebruik van teksten met auteursrecht is verboden. Het is ook een feit dat je zelf geen auteursrecht hebt op de teksten die je maakt met ChatGPT. Stel, je bent een schilder en je vraagt de chatbot een blog te schrijven over de vijf meest voorkomende fouten bij schilderen. Een andere schilder die hetzelfde vraagt, krijgt dezelfde tekst. Je kunt elkaar dan niet beschuldigen van plagiaat.

AVG
De chatbot is door een Amerikaans bedrijf gemaakt. Dit houdt in dat ChatGPT niet voldoet aan de Algemene Verordening Gegevensbescherming (AVG) die in Nederland geldt. De privacywetgeving is in Amerika anders dan in Nederland. Zorg daarom dat je nooit bedrijfsgevoelige informatie invult.

Onbetrouwbare teksten
Doordat ChatGPT teksten maakt op basis van bestaande informatie op het internet worden er veel gegevens verzameld. De chatbot kiest zelf welke informatie wordt gebruikt. Hierdoor kan er dus informatie ontbreken of kan de tekst zelfs valse informatie bevatten. Zorg daarom altijd dat je de informatie controleert.

Uitsluiten van doelgroepen
Als je ChatGPT inzet bij marketingdoeleinden, let dan op dat je geen doelgroepen uitsluit.  De meeste gegevens die de chatbot inzet komen voornamelijk uit Amerika en Europa. Dit zorgt voor een onvolledig beeld van de werkelijkheid. Stel je vraagt ChatGPT om de kenmerken van een gemiddelde vakantieboeker, dan krijg je de kenmerken van een vakantieboeker in Amerika en Europa. Controleer dit daarom altijd.

Invloed op SEO
Teksten die gemaakt zijn door ChatGPT scoren minder goed in zoekmachines. Dit komt omdat originele teksten namelijk een hogere plek in de zoekresultaten krijgen. Doordat ChatGPT teksten verzamelt van het internet en dit in stukken aan elkaar plakt, herkent Google dit als bestaande teksten.

Aan de andere kant kan ChatGPT je wel helpen de SEO-score van je zelfgeschreven tekst te verbeteren of om je tekst in een bepaalde stijl te laten schrijven. Je hoeft hiervoor alleen je tekst in te voeren en te vragen om een optimalisatie voor zoekmachines. Let hierbij wel op dat er geen bedrijfsgevoelige informatie in je tekst staat.

De toekomst van ChatGPT

Op dit moment worden er op Europees niveau afspraken gemaakt over het gebruik van kunstmatige intelligentie. Mogelijk worden die afspraken ingevoerd in het najaar van 2023. Dit kan gevolgen hebben voor het gebruik van ChatGPT. Maak je al gebruik van software die draait op kunstmatige intelligentie, houd dan de berichtgeving over de nieuwe wetgeving in de gaten.

Als je ChatGPT veilig en verantwoord inzet, kun je bepaalde werkzaamheden efficiënter inrichten. Er worden creatieve mogelijkheden bedacht. Gebruik ChatGPT ter inspiratie, maar niet als vervanger van taken.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.