De toekomst van de Dordrecht Inland Seaport in beeld

Geplaatst op 27 februari 2025

Er komt meer aandacht voor de toekomst van de Zeehaven Dordrecht, met een heldere visie en een concrete uitvoeringsagenda. Dit plan stimuleert de economische ontwikkeling van de haven, in nauwe samenhang met de groei van Dordrecht en het bredere maritieme en industriële cluster in de Drechtsteden. Om deze ambities te realiseren, versterken de gemeente Dordrecht en het Havenbedrijf Rotterdam hun samenwerking. Samen zetten ze in op een evenwichtige combinatie van verstedelijking, verduurzaming en economische vooruitgang.

Wat maakt Dordrecht Inland Seaport zo belangrijk
Dordrecht Inland Seaport, de meest landinwaarts gelegen zeehaven van Nederland, vervult een strategische rol binnen de regionale economie. Als logistieke schakel tussen de Rotterdamse haven en het achterland biedt de haven aanzienlijke groeikansen voor de maritieme maakindustrie en de overslag van bulkgoederen. Daarnaast kan de haven een aanvullende meerwaarde creëren voor het bedrijvengebied Westelijke Dordtse Oever.

Wethouder Maarten Burggraaf benadrukt de sterke verbinding tussen de zeehaven en de stad: “De zeehaven en Dordrecht zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden en versterken elkaar. De haven biedt werkgelegenheid aan circa 4.300 mensen en de stad biedt een aantrekkelijk woonklimaat en scholing voor hen. Dit vraagt om zowel economische doorontwikkeling van de haven als ook extra woningbouw in de aangrenzende stedelijke gebieden. Met Havenbedrijf Rotterdam werken we met hernieuwde ambitie samen om onze gezamenlijke doelen, verstedelijking en duurzaamheid te bereiken.”

Havenbedrijf Rotterdam beheert de Dordrecht Inland Seaport. Egbert van der Wal, manager Port Development bij het havenbedrijf, is blij met de scherpere toekomstvisie. Egbert van der Wal:  “De Dordrecht Inland Seaport is van groot lokaal en regionaal belang. Havenbedrijf Rotterdam trekt samen op met de gemeente Dordrecht om te werken aan vraagstukken rondom verduurzaming, mobiliteit en circulariteit in het gebied. Het is daarom belangrijk dat we de samenwerking verder versterken.”

Belang van de spoorlijn
Spoorvervoer is cruciaal in het vervoer van bulkgoederen. Het is duurzaam, efficiënt, het draagt bij aan minder wegverkeer en draagt daarmee bij aan een betere bereikbaarheid en leefbaarheid. Een belangrijk resultaat van het toekomstperspectief is het behoud van de spoorlijn in de zeehaven. Dit gebeurt echter met zorgvuldige aandacht voor de ruimtelijke integratie, zodat er een goede balans is met de ontwikkeling van de toekomstige stadswijk Maasterras. Daarbij worden ook specifieke afspraken gemaakt, zoals het verbod op het vervoeren van toxische stoffen over deze spoorlijn.

Goede balans
In de komende periode gaan de gemeente en bedrijven gezamenlijk onderzoeken hoe groei kan worden bereikt zonder extra druk te leggen op het toekomstige woongebied Maasterras. Dit wordt onder andere gerealiseerd door afspraken te maken over het type vervoerde stoffen, de vervoersmomenten, de elektrificatie van transport en een verschuiving naar vervoer over water. Daarnaast wordt er ingezet op het creëren van een economisch overgangsgebied aan de rand van de zeehaven, waar stedelijke bedrijvigheid naadloos aansluit op de verstedelijking.

Wethouder Burggraaf licht verder toe: “Bij het ontwerp van het bestemmingsplan Maasterras kwamen tegenstrijdige belangen naar voren tussen verstedelijking en havenactiviteiten. Dankzij intensieve samenwerking hebben we elkaar beter leren begrijpen en een balans gevonden tussen de noodzakelijke woningbouw en een vitale economische toekomst voor de zeehaven.”

Uitvoeringsagenda en investeringen
Gemeente Dordrecht en Havenbedrijf Rotterdam hebben hard gewerkt aan een uitvoeringsagenda voor het toekomstperspectief. Deze zijn begin deze maand gepresenteerd. Ondernemers in het zeehavengebied zijn geïnformeerd en kunnen input leveren voor deze agenda. De uitvoeringsagenda gaat gepaard met grote investeringen in het gebied. Een belangrijke ontwikkeling is de beoogde komst van een containerterminal. De Westelijke Dordtse Oever belast nu de A16 met containerverkeer. 

De realisatie van een containerterminal in de Dordtse zeehaven kan bijdragen aan een verschuiving van transport over de weg naar vervoer over water. Dit zou de bereikbaarheid verbeteren en de duurzaamheid in het gebied bevorderen. Daarnaast is het essentieel om een goede overgangszone te creëren tussen de havenindustrie en het toekomstige woongebied, vooral aan de noordzijde van de zeehaven. Het gebied Louterbloemen biedt mogelijkheden voor stadsverzorgende economische functies en stedelijke hubactiviteiten, waardoor het een brug kan vormen naar de tweede fase van het toekomstige Maasterras. 

Deze integrale aanpak bereidt de Zeehaven Dordrecht voor op de toekomst, waarbij economische groei, duurzaamheid en leefbaarheid elkaar versterken en elkaar in balans houden.

Bron: Port of Rotterdam