De voordelen van de fiets!

Geplaatst op 7 augustus 2024

Wil je verduurzaming op een leuke manier toepassen in je dagelijks leven? Dan is een zakelijke fiets ideaal voor jou en voor je personeel. Een zakelijke fiets is niet alleen gezond, maar ook nog eens voordelig!

In 2050 wil Nederland klimaatneutraal zijn. 27% van de totale CO2-uitstoot in Nederland komt voort uit ons reisgedrag. Meer dan de helft hiervan is afkomstig van de kilometers die we afleggen voor het woon-werkverkeer. Zodra je overstapt op de fiets, verlaag je de CO2-uitstoot van je bedrijf en het ziekteverzuim van je werknemers. Fietsende werknemers zijn per jaar namelijk 1,3 dagen minder ziek. Verder ben je minder geld kwijt aan brandstof en parkeren. Ook overtuigd? Maak dan de overstap zo gemakkelijk mogelijk met de volgende tips.

Speciale regelingen
Er zijn vier financiële regelingen die jou helpen om de zakelijke fiets aantrekkelijker te maken voor je werknemer, maar ook voor jezelf. 

1. Fiets van de zaak
Je kunt een zakelijke fiets kopen of leasen. De medewerker mag deze fiets onbeperkt privé gebruiken en is niet verplicht om ermee naar het werk te komen.

2. Bruto/nettovergoeding
Je medewerker koopt een fiets met het bruto inkomen. Dit is voordelig omdat er over het bruto bedrag minder loonbelasting en premies worden betaald dan over het netto salaris.

3. Kilometervergoeding
Je betaalt jouw medewerker een vergoeding voor de fietskilometers tussen huis en werk. Deze onbelaste vergoeding bedraagt 23 cent per kilometer.

4. Renteloze lening 
Je verstrekt je medewerker een lening voor de aanschaf van een fiets. De medewerker kan dit bedrag aflossen met de onbelaste kilometervergoeding. 

Goede fietsvoorzieningen
Het is voor je werknemers wel fijn om de mogelijkheid te hebben om zich op te frissen op kantoor. Het is voor niemand fijn om bezweet achter het bureau te zitten de hele dag. 

Verder is het ook fijn als er de mogelijkheid is om dure elektrische fietsen veilig, overdekt en met de mogelijkheid tot opladen te stallen. Hier moet je mogelijk geld in investeren, maar gelukkig zijn hier verschillende subsidies voor. 

Wat zijn de mogelijkheden
Bespreek met je medewerkers de voordelen van fietsregelingen en fietsvoorzieningen. Vind je hulp hierbij fijn? Meld je bedrijf dan aan voor het overheidsprogramma “Kies de Fiets” en ontvang een gratis toolkit met promotiemateriaal. Door je aan te melden wil je tien procent meer medewerkers op de fiets krijgen. Kies de Fiets werkt samen met organisaties die een mobiliteitsscan van je bedrijf kunnen uitvoeren. Deze scan brengt het reisgedrag van je personeel in kaart en geeft je vervolgens op maat gemaakte tips om fietsen aantrekkelijker te maken voor je medewerkers.

Flexibiliteit
Een zakelijke fiets is niet voor iedereen de ideale oplossing. Houd ook rekening met privésituaties van de werknemers. Bied flexibiliteit door bijvoorbeeld een mobiliteitskaart voor zowel het ov, auto en fiets. 

Wees creatief
Zorg ervoor dat je je werknemers motiveert om de fiets te pakken. Dit kan bijvoorbeeld door een competitie te organiseren, wie het meeste fietskilometers in de benen heeft, wint een leuke prijs. Je kan ook een spaarprogramma opzetten. Voor elke gefietste kilometer ontvangen ze dan een punt en met deze punten kunnen ze ergens korting krijgen of een product uitzoeken. 

Samen heb je meer
Heb je ruimtegebruik, of wil je iemand vinden om de kosten mee te delen? Zoek ondernemers in de buurt en plaats samen een fietsenstalling of schaf samen laadpalen aan. 

Het hele artikel is te lezen op de website van kvk