De voordelen van ondernemer zijn

Geplaatst op 15 augustus 2024

Je eigen uren bepalen, een nieuwe uitdaging willen, zelf bepalen waar je werkt en niet meer onder een baas willen werken, zomaar een paar redenen om zzp’er te worden volgens het CBS. Hieronder hebben we een paar voordelen voor je op een rij gezet.

Eigen baas
Zit je vol goede ideeën en bepaal je graag zelf hoe je je werk doet? Dan is ondernemen ideaal. Je bent niet afhankelijk van goedkeuring van een leidinggevende, jij bent namelijk de baas.

Je eigen tijd indelen
Tussen twee afspraken even lekker ontspannen? Jij bepaalt! Als ondernemer kun je gemakkelijker je eigen tijd indelen. Maak wel een haalbare planning en werk op momenten dat je het beste geconcentreerd bent. Houd de balans tussen werk en privé daarbij goed in de gaten. 

Optimaliseer je werkgeluk
Uit onderzoek is gebleken dat zelfstandige ondernemers meer werkgeluk ervaren. Een belangrijke reden hiervoor is dat ze zelf kunnen bepalen hoe ze hun tijd invullen. Daarnaast bepaal je ook zelf hoe je je werk uitvoert en onder welke voorwaarden, houdend aan de wet en afspraken met de klant. 

Werken waar je wilt
Op de bank, in je favoriete café of bij de klant? Jij bepaalt waar je werkt. Je kan er ook voor kiezen om een werkplek te huren, bijvoorbeeld bij het Drechtsteden OndernemersCentrum (DOC)

Kan je niet overal je laptop openklappen om aan het werk te gaan? Dan bepaal jij alsnog welk pand het beste past bij jouw ideeën en voorkeuren. 

Tijd winnen
Gemiddeld reizen Nederlanders gemiddeld zo’n 22 kilometer naar hun werk. Zonder file is dat al gauw veertig minuten per dag. Als je voor jezelf werkt kan je ervoor kiezen om thuis te werken. Moet je toch naar een klant? Dan kan je je afspraken buiten de files om plannen. De Belastingdienst telt reistijd ook mee als werktijd. Handig als je bijvoorbeeld het urencriterium voor de ondernemersaftrek wilt halen. 

Meer verdienen
Als je voor jezelf werkt, is er geen tussenkomst van een werkgever of uitzendbureau, alles wat je verdient is dus voor jou. Houd er rekening mee dat je inkomsten niet gelijk zijn aan nettowinst. Een derde van je verdiensten gaat op aan belastingen, verzekeringen en pensioen. 

Daarnaast loop je risico’s, zoals arbeidsongeschiktheid of periodes zonder opdrachten, waarvoor je verzekeringen en spaargeld nodig hebt.

Persoonlijke ontwikkeling
Als ondernemer moet je goed voor jezelf kunnen opkomen en leer je onderhandelen. Verder ontdek je nieuwe talenten, misschien ben je wel heel goed in marketing of vind je boekhouden super leuk. Je persoonlijke ontwikkeling krijgt een enorme boost.

Afwisseling
Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor het regelen van je zaken. Je kunt zelf kiezen welke werkzaamheden jij het best kunt uitvoeren en welke taken je wilt uitbesteden. Hiervoor kan je iemand inhuren. 

Je kunt je werk zo afwisselend maken als jij wilt. Naast je basis activiteiten houd je je ook bezig met andere aspecten van je bedrijf, zoals het bijhouden van je website, social media en de inkoop. Opdracht kunnen variëren, waardoor elke dag weer anders is.

Creativiteit
Ondernemen maakt je creatiever en helpt je problemen beter op te lossen. Wat doe je als je ineens veel opdrachten krijgt en het alleen niet lukt? Of is er veel minder vraag naar je dienst of product? Dit soort uitdagingen pak jij aan als ondernemer. Lukt het niet om op die ene manier de klant binnen te halen? Dan verzin jij wel een andere manier. Veranderen de marktomstandigheden? Dan pas jij je strategie aan. 

Bron: KVK