Duurzaam woon-werkverkeer: dit zijn de mogelijkheden

Geplaatst op 19 januari 2023

Duurzaam woon-werkverkeer is goed voor het milieu. De overheid stimuleert met subsidies groen reizen. Duurzaam woon-werkverkeer is niet alleen goed voor het milieu, je kunt er zelf ook geld mee besparen. Welke opties zijn er voor jouw bedrijf?

De elektrische leaseauto
De overheid stimuleert met belastingvoordelen de aanschaf van emissievrije auto’s. Ondernemers hoeven over elektrische auto’s of auto’s op waterstof geen BPM of motorrijtuigenbelasting te betalen. Daarnaast kun je bij het kopen van een elektrische auto mogelijk subsidie krijgen.

Carpoolen en deelauto’s
Staan er dagelijks veel voertuigen ongebruikt voor de deur bij je bedrijf? Kijk dan of er opties zijn om te carpoolen. Wanneer medewerkers met elkaar meerijden, rijden er minder auto’s op de weg. Hierdoor wordt de CO2-uitstoot verminderd. Is carpoolen geen optie? Kijk dan of een deelautoservice bij je bedrijf past. Je hebt dan niet te maken met aanschafkosten, onderhoud, verzekeringen, afschrijvingen, tankbonnetjes of kilometeradministratie. Daarnaast kan je een deelauto voor een kortere periode gebruiken.

Stuur met reiskostenvergoeding
Jij kunt je werknemers helpen duurzame keuzes te maken met de reiskosten- of kilometervergoeding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen om de eerste kilometers niet te vergoeden om medewerkers die dichtbij wonen te stimuleren met de fiets of het openbaar vervoer te komen. Ook met een parkeerbeleid kun je het gedrag van je werknemers beïnvloeden. Je kunt betaald parkeren of een parkeervergunning die je verrekent met het nettosalaris instellen. Of je kiest ervoor om de parkeerplaatsen te reserveren voor personeel dat verder dan vijftien kilometer moet reizen.

Treinreizen en OV-fiets
Wanneer je bedrijf dichtbij een station of bushalte met aansluiting ligt kun je ervoor kiezen om duurzaam vervoer als de trein en bus te stimuleren. Vaak is een OV-abonnement meestal goedkoper dan een kilometervergoeding. Veel vervoersbedrijven bieden speciale abonnementen aan voor bedrijven, zoals de NS Businesscard.

Toch zijn er als je bedrijf verder weg ligt van een station mogelijkheden. Denk aan het invoeren van een OV-fiets vanaf het station. Reizen met het openbaar vervoer is niet alleen duurzamer, maar je kunt tijdens het reizen ook aan het werk.

Fiets van de zaak
Met een leasefietsregeling kun je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Je kunt dit vergelijken met de leaseregeling voor auto’s, maar dan nog duurzamer. De fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak is sinds 1 januari 2020 eenvoudiger. De werknemer mag de fiets onbeperkt privé gebruiken, maar krijgt wel een bijtelling van 7% op het salaris. Ook elektrische fietsen of speed pedelecs zijn alternatieven voor de werknemers die net wat verder weg wonen.

Lees hier het volledige artikel.