Duurzaam woon-werkverkeer: dit zijn je opties

Geplaatst op 10 oktober 2022

Wil je je bedrijf verduurzamen, dan is het verstandig om eens kritisch te kijken naar het woon-werkverkeer van je personeel. Er zijn veel opties om op over te stappen. Deze opties zijn duurzaam, maar bieden je vaak ook financiële voordelen. Welke route neem jij als ondernemer naar duurzaam woon-werkverkeer?

Elektrische leaseauto

Volledig elektrische auto’s en auto’s die op waterstof rijden zijn vrijgesteld van BPM en motorrijtuigenbelasting. Voor de aanschaf  van een elektrische auto kun je daar bovenop mogelijk subsidie krijgen via de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil).

Met elektrische leaseauto’s bereid je je voor op een toekomst met steeds meer uitstootvrije zones. Vanaf 2025 stellen meer dan 25 gemeenten een zero-emissiezone in. Dit betekent dat je niet meer welkom bent met een auto op benzine of diesel.

Carpoolen en deelauto’s

Staan er dagelijks veel voertuigen voor jouw bedrijfspand? Kijk dan of carpoolen een passende oplossing is. Doordat werknemers met elkaar meerijden, rijden er minder auto’s op de weg en wordt de CO2-uitstoot verminderd.

Dit bereik je ook door gebruik te maken van deelauto’s. Er zijn geen aanschafkosten en je hoeft niet om te kijken naar onderhoud, verzekeringen, afschrijvingen, tankbonnetjes en kilometeradministratie. Er is geen sprake van een sleuteloverdracht, je kunt de auto eenvoudig ontgrendelen met een app. Een deelauto kun je voor een kortere periode gebruiken, bijvoorbeeld voor een paar uur of een dag. Dit is handig als je bijvoorbeeld meerdere klanten op een dag moet bezoeken.

Stuur met reiskostenvergoeding

Met een reiskosten- of kilometervergoeding kun je werknemers stimuleren om andere keuzes te maken. Je stimuleert bijvoorbeeld werknemers die dichtbij wonen met de fiets of bus te komen wanneer je de eerste kilometers niet vergoedt.

Treinreizen en OV-fiets

Wanneer je bedrijfspand op een gunstige locatie ligt ten opzichte van het openbaar vervoer dan kun je ervoor kiezen duurzaam vervoer als de trein en bus te stimuleren. In de meeste gevallen is het aanbieden van een OV-abonnement goedkoper dan een kilometervergoeding. Ligt jouw bedrijf minder gunstig? Denk dan bijvoorbeeld aan aanvullend vervoer met de OV-fiets.

Fiets van de zaak

Met een leasefietsregeling kun je medewerkers een fiets van de zaak aanbieden voor woon-werkverkeer. Dit is een duurzamere manier met de vergelijkbare leaseregeling voor auto’s en kilometers hoeven niet meer bijgehouden te worden. Sinds 1 januari 2020 is de fiscale bijtelling voor een fiets van de zaak eenvoudiger. De fiets mag onbeperkt privé gebruikt worden door de werknemer, maar wel met een bijtelling van 7% op het salaris.

Boek geen vliegticket: werk thuis

Reizen jij en/of je medewerkers veel met het vliegtuig? Overweeg altijd eerst of het werk online gedaan kan worden. Kan dat niet? Kijk dan of de bestemming met de trein bereikbaar is. Stap je dan toch in het vliegtuig, dan kun je ervoor kiezen om de CO2-uitstoot van je vlucht te laten compenseren, bijvoorbeeld door geld te doneren aan een goed doel die bomen plant.

Lees hier het volledige artikel.