De Duurzaamheidsfabriek is dé plek in de regio Drechtsteden waar bedrijven innovaties verder kunnen ontwikkelen. Wat is daar precies duurzaam aan? In dit artikel van Smart Delta Drechtsteden wordt uitgelegd hoe de combinatie van leren, werken en innoveren in de Duurzaamheidsfabriek de maatschappij verder brengt met duurzame digitalisering en energietransitie.
Leren, werken en innoveren
De Duurzaamheidsfabriek is een plek waar techniek, onderwijs en het bedrijfsleven samenkomen. Bedrijven uit de regio werken samen aan innovatieve ontwikkelingen. Je kunt hierbij denken aan samenkomen, experimenteren, testen, prototypes bouwen etc.
Wat mooi hieraan is, is dat er een directe verbinding is met het beroepsonderwijs. In de Duurzaamheidsfabriek worden studenten van Da Vinci College en Dordrecht Academy opgeleid. Daarnaast worden werkenden de mogelijkheid gegeven zich verder te ontwikkelen in hun eigen vakgebied. Alle duurzame ontwikkelingen die vanuit de projecten van bedrijven voortkomen worden vertaald binnen de opleidingen van de studenten. Je weet hierdoor wat er komt en waarvoor je studenten moet klaarstomen.
Door de snelle digitale ontwikkelingen op de markt is er samen met partners op het dak van de fabriek een regionaal datacenter ontwikkeld. Bedrijven kunnen kennis opdoen en op een eigen privé Cloud hun product testen en verbeteren voordat het op de markt wordt geïntroduceerd. De studenten dragen hier actief aan bij door in de vorm van challenges te helpen, van idee tot uitvoering. Zij zijn dus onderdeel van het vormgeven van de toekomst.
Duurzaam gebouw, duurzame inhoud
Volgens Managing Director Daan Wortel is het pand zelf duurzaam. Er is rekening gehouden met de lichtinval, de muren zijn slim geïsoleerd en er zijn duurzame, herbruikbare materialen gebruikt. Binnen is er natuurlijke ventilatie, de lichten gaan automatisch uit als er geen mensen in een ruimte zijn en in het gehele pand wordt geen gas gebruikt.
De inrichting en de projecten zijn volledig gericht op duurzame ontwikkelingen. Binnen de fabriek vind je het ‘Huis van de Energietransitie’. Dit is een huis die dient als voorbeeld voor duurzame voorzieningen in woningen. Een perfecte manier om niet alleen studenten te leren, maar ook regionale inwoners te informeren naar wat ze in hun eigen huis zouden kunnen toepassen op het gebied van duurzaamheid.
Vooral langskomen!
Tegenwoordig willen veel bedrijven een duurzame footprint achterlaten en ontdekken wat zij het beste kunnen doen om een product duurzaam en toekomstbestendig te ontwikkelen. In de Duurzaamheidsfabriek helpen ze je graag met een vraagstuk. Kom daarom vooral eens een keer langs. Als je in de fabriek komt snap je pas écht waar het allemaal over gaat volgens Daan Wortel.
Lees hier het volledige artikel.