Eigen bedrijf starten in 2024

Geplaatst op 28 december 2023

Zit jij eraan te denken om in 2024 je eigen bedrijf te starten, maar vind je het erg spannend en weet je niet goed hoe je moet beginnen of wat je kan verwachten? Lees dan de volgende adviezen om overzichtelijk te krijgen wat een eigen bedrijf starten precies inhoudt! 

Begin klein
Het beginnen van je eigen bedrijf lijkt een erg grote en enge stap, dit snappen wij maar al te goed. Maar dit is nergens voor nodig. Je hoeft namelijk niet gelijk je baan op te zeggen, je kan beginnen met het maken van een ondernemingsplan en een KvK-nummer aan te vragen. 

Vrijheid
Een eigen bedrijf biedt enorm veel vrijheid, je bepaalt zelf hoe laat je begint, welke dagen je werkt, hoeveel uur je op een dag werkt en waar je werkt. Dit brengt echter ook veel verantwoordelijkheid mee. Je moet namelijk wel disciplinair zijn, want als jij niet werkt, komt er ook geen geld binnen natuurlijk. 

Minder burn-outs onder zzp’ers
Het risico op een burn-out ligt aanzienlijk lager bij zzp’ers dan voor werknemers. Volgens recente CBS-gegevens, geeft één op de vijf werknemers aan te kampen met burn-out klachten, terwijl dit bij zzp’ers slechts één op de negen het geval is. 

Natuurlijk zijn er uitzonderingen, maar het valt wel op dat er minder burn-outklachten zijn onder zelfstandig ondernemers dan onder werknemers. 

Werken wanneer jij wil 
Ben jij voor 10:00 niet uit bed te krijgen? Of heb je kinderen en is het lastig om dit te combineren met een kantoorbaan? Dat is nu niet meer van toepassing! Als eigen baas bepaal je zelf wanneer je werkt, werk jij liever in de avond of het weekend? Geen probleem. Zolang jij maar zorgt dat jouw klanten en opdrachtgevers tevreden zijn. 

Inkomen zelf bepalen
Als zzp’er ben je zelf verantwoordelijk voor hoeveel je gaat verdienen. Aan het begin zal je inkomen nog wat variëren. Elke maand kun je meer gaan verdienen, er zit niet zoals een kantoorbaan een grens aan je inkomen. Ideaal toch? 

Op hoge kosten zit je natuurlijk niet te wachten, daarom heeft Rabobank de ‘Rabo ZZP Rekening’. Dit is een zakelijke rekening zonder vaste kosten, waardoor je alleen voor je transacties betaalt. 

Nieuwe avonturen
Ben jij uitgekeken op je werkzaamheden in loondienst? Dan is het ondernemerschap iets voor jou! Jij bent betrokken bij alle stappen die je neemt binnen je onderneming. Dit is een uitdagend maar leuk avontuur. 

Naast alle leuke uitdagingen, moet ook de administratie geregeld worden, je inkomstenbelasting moet betaald worden, opdrachtgevers of klanten werven en je financiën op orde houden. Door deze uiteenlopende taken, wordt je op verschillende vlakken uitgedaagd. Zo kan je jezelf nog verder ontwikkelen. 

Voordelen
Met de fiscale voordelen zoals startersaftrek en de zelfstandigenaftrek, wordt voor jezelf beginnen nog aantrekkelijker! Als startende ondernemers hoef je door deze aftrekposten minder belasting te betalen. 

Kortom, ga jij in 2024 ook een KvK-nummer aanvragen?

Voor meer informatie en tips, kijk dan op de website ‘Ik Ga Starten’.