Energiebesparings­plicht: dit moet je voor 2023 regelen

Geplaatst op 12 juli 2022

Verduurzaming staat de laatste tijd hoog op de agenda. Wanneer we de opwarming van de aarde tegen willen gaan, moet het anders! Het landelijke doel is om voor 2030 55% minder CO2 uit te stoten ten opzichte van 1990. In 2050 is dit zelfs 95% minder. Ter ondersteuning van dit doel is de energiebesparingsplicht ingesteld. Maar wat betekent dat voor jou als ondernemer?

Heb je een kantoorpand? Dan moet deze vanaf 2023 minimaal een energielabel C hebben. Welke maatregelen jij moet nemen is afhankelijk van de branche waarin jouw bedrijf actief is. Maar iedereen kan beginnen met bijvoorbeeld tijdschakelaars plaatsen, de verlichting met energiezuinige led verlichting vervangen en tocht voorkomen door bijvoorbeeld deurdrangers.

Maar let op: vergroening van energie, bijvoorbeeld zonnepanelen of een waterpomp gelden niet als energiebesparend. Je vermindert daarmee namelijk niet het energieverbruik. De wet richt zich op het verminderen van elektriciteits- en/of aardgasverbruik.

Ben jij van plan om te gaan verduurzamen? Kijk dan of je recht hebt op subsidies. Maak voor 30 september nog gebruik van de Subsidieregeling Verduurzaming MKB. Binnen deze subsidie wordt een energieadviseur met 80% vergoedt tot 2.500 euro. Maar kijk ook of je gebruik kunt maken van de regeling energie-investeringsaftrek. Met deze regeling kun je 45,5% van de investeringskosten van de maatregelen aftrekken van je winst. Dit levert een gemiddeld voordeel van 11% op.

Onderneem vandaag nog actie! Een aantal maatregelen kun je zelf uitvoeren, voor andere zul je externe hulp moeten inschakelen. Hiervoor geldt: hoe sneller je een afspraak maakt, hoe beter. Er is namelijk een groot te kort aan installatiemonteurs en de verwachting is dat dit de komende jaren verdubbelt tot 40.000 mensen, meldt Nu.nl. Door de tekorten in de branche lopen wachttijden op. Wil jij een specialist in de armen nemen? Zet je opdracht vandaag nog uit op WeDo Business.

Lees hier het hele artikel.