Energielabel C kantoren 2023: heb jij alles geregeld?

Geplaatst op 7 december 2022

Per januari 2023 geldt er een nieuwe verplichting voor ondernemers: kantoorpanden moeten vanaf dan wettelijk gezien energielabel C of hoger hebben. Wanneer geldt deze regel? En wat kun je nog doen om aan de vereisten te voldoen? Wij leggen het je uit.

Voor welke kantoren geldt de regel?
In het Bouwbesluit uit 2012 vind je de verplichting om minstents energielabel C te hebben. Het is heel simpel: voldoe je niet aan de regels? Dan mag je het gebouw niet meer gebruiken. Maar aan welke vereisten moet je voldoen?

  1. Je moet eigenaar zijn van het betreffende kantoorpand.
  2. Het kantoorpand is geen monument, ook niet voor een deel.
  3. Het kantoorpand wordt niet binnen twee jaar gesloopt of onteigend.
  4. De gebruiksoppervlakte aan kantoorfuncties is minimaal 50% van het totaal.
  5. De totale gebruikte oppervlakte is minstens 100m2 (alle kantoor- en nevenfuncties samen).

Energielabel C betekent dat je per jaar een verbruik van 225 kWh per vierkante meter aan primaire fossiele energie mag hebben. Het vaststellen van een energielabel wordt gedaan door een energieadviseur.

Wat moet je doen?
Zorg eerst dat je te weten komt of je onder de nieuwe regels valt. De RVO (Rijksdienst voor Ondernemend Nederland) heeft hier een handige infographic gemaakt waarmee je gemakkelijk te weten komt waar je aan toe bent.

Je huidige energielabel kun je hier opvragen. Met labels A, B en C zit je goed. Het is wel goed om te weten dat een energielabel kan verlopen na 10 jaar.

In 4 stappen naar energielabel C of beter
Is je energielabel lager dan C, dan moet je aan de slag.

Stap 1: Vraag een maatwerkadvies aan
Je kunt advies inwinnen bij een energieadviseur. Hij of zij controleert het gebouw op een aantal kenmerken, signaleert verbetermogelijkheden en maakt een kostenberekening. Belangrijk is wel dat je aangeeft minimaal energielabel C te willen. Hier wordt dan het advies op gericht. Dit advies is niet automatisch je energielabel. Dit kun je apart op laten maken.

Stap 2: Verken financiële regelingen
Bij de RVO wordt het nemen van energiebesparende maatregelen met een aantal subsidies ondersteund. Het is handig om in deze situatie de subsidiewijzer te verkennen.

Stap 3: Voer de maatregelen uit
Zorg dat je de energiemaatregelen voor 1 januari 2023 uitgevoerd hebt om tijdig op energielabel C te komen.

Stap 4: Laat een nieuw energielabel opstellen
Alle stappen uitgevoerd? Laat dan de energieadviseur een nieuw energielabel vaststellen en registeren.

Handhaving
Vanaf 1 januari 2023 moeten bedrijven dus voldoen aan de nieuwe regels. Over het algemeen is de gemeente, waar het kantoorgebouw is gevestigd, de handhaver. De gemeente treedt op bij overtreding van de Energielabel C-verplichting. De gemeenten werken samen met het Informatiepunt Leefomgeving, dat ondersteuning biedt bij het uitvoeren van de Omgevingswet.

Lees voor meer informatie hier het volledige artikel.