Financiële participatie door medewerkers. Hoe werkt dat?

Geplaatst op 21 februari 2023

Je personeel financieel deel laten nemen in je bedrijf noem je financiële werknemersparticipatie. Daar zitten voor jou als werkgever en voor je medewerkers voordelen aan, maar ook risico’s. Wij nemen je mee in hoe dit werkt.

Verschillende vormen van participatie
De meest lichte vorm van financiële participatie is winstdeling. Dit is geschikt voor ondernemingen van klein tot groot. Het levert namelijk geen risico’s op voor je werknemers.

Varianten van de winstdeling zijn bonussen of een SAR. Een SAR, Stock Appreciation Right, is een virtueel aandeel. Bedrijven met bestaande aandelenregelingen kunnen SAR invoeren als er geen aandelen meer beschikbaar zijn voor medewerkers. Deze regelingen volgen de aandelenkoers van je onderneming. Je bedrijf keert een deel van de winst uit aan de medewerkers die participeren, maar zij krijgen geen eigenaarschap.

Als laatste heb je gewone aandelen, certificaten van aandelen, stemrechtloze aandelen en varianten daarop. Deze vormen zijn geschikt voor bv’s in het mkb en grootbedrijf. In deze situaties worden medewerkers wel mede-eigenaars.

Voordelen voor de ondernemer
Kansen voor klein mkb
Kleine organisaties moeten concurreren met grote organisaties wat betreft arbeidsvoorwaarden, cultuur, verantwoordelijkheden en salaris. Met de toepassing van financiële participatie kun je als kleine onderneming opvallen.

Bedrijfsoverdracht
Bij bedrijfsoverdracht komt een andere toepassing van financiële medewerkersparticipatie voor. Een koper vinden voor een kleine organisatie met een of twee directeur-grootaandeelhouders die met pensioen willen kan moeilijk zijn. In dit geval kunnen je medewerkers het bedrijf over een periode van vijf tot tien jaar overnemen.

Het eigen vermogen versterken
Bij de start van de participatieregeling kan je onderneming nieuwe aandelen uitgeven. Het geld van de gekochte aandelen van medewerkers komt in het eigen vermogen van de onderneming. Hierdoor kun je extra investeringen doen of de kapitaalpositie versterken.

Nieuwe regeling
Sinds 1 januari 2023 is de fiscale regeling voor aandelenoptierechten gewijzigd. Je mag als werkgever zelf bepalen wanneer je loonbelasting gaat betalen. Dit kan zodra de optierechten worden omgezet in aandelen of wanneer de aandelen echt verhandeld kunnen worden. De tweede optie is handig als je bedrijf nog niet genoeg winst maakt.

Voordelen voor je werknemers

  1. De werknemer krijgt waardering. Werknemers zijn de belangrijkste factoren voor een onderneming. Zij behalen namelijk de successen. Hier krijgen ze met de financiële participatie iets voor terug.
  2. De vermogensopbouw voor je medewerker. Blijf je het goed doen met elkaar in een onderneming, dan zal een aandeel in waarde stijgen. Blijft de waarde gelijk? Dan kun je elk jaar dividend aan de medewerkers uitkeren.
  3. Medewerkers hebben meer informatie over het bedrijf en kunnen meer met je meepraten en meedenken. Je betrekt ze daadwerkelijk meer bij strategische keuzes van de onderneming.

Risico’s bij participatie
Je loopt altijd risico’s bij het hebben van aandelen. Als het financieel niet goed gaat met een onderneming, kunnen aandelen minder waard worden. Leg afspraken over aandelen daarom altijd goed vast.

Starten met de werknemersparticipatie
Het is belangrijk dat je goed nadenkt over het doel als je wil starten met de werknemersparticipatie. Goede werknemers zijn schaars, daarom is het belangrijk dat je personeel bindt en boeit.

Past de werknemersparticipatie bij je stijl van ondernemen? Niet alleen aandelen deel je met je personeel, ook informatie wordt met je medewerkers gedeeld. Je wordt als onderneming hierdoor transparanter. Dat moet je als werkgever willen.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.