Flexibele feestdagen, bieden meer vrijheid

Geplaatst op 15 oktober 2024

Bijna iedereen is vrij met Kerstmis, maar wat als jouw werknemer liever vrij is tijdens een andere feestdag, zoals het Suikerfeest of hun trouwdag? Lees hoe in Nederland vrije dagen geregeld zijn, hoe je jouw medewerkers tegemoet kunt komen en ontdek wat een andere aanpak kan zijn. 

Vrije dagen in Nederland
Vrije dagen vallen in twee categorieën: vakantiedagen en feestdagen. Volgens de Nederlandse wet heeft jouw personeel altijd recht op vakantiedagen, maar nergens staat in de wet dat een officiële feestdag ook een vrije dag is. Of je medewerkers vrij zijn op feestdagen, hangt af van de cao of arbeidsovereenkomst. Hierin staat ook of je personeel wordt doorbetaald op feestdagen en of je extra moet betalen als ze op een officiële feestdag werken. In de wet staat niks over het betalen van feestdagentoeslag. Of en hoeveel toeslag je betaalt, staat in de cao. Als het niet hierin is vastgelegd, dan leg je de afspraken vast in de arbeidsovereenkomst of het bedrijfsreglement. 

Feestdagen ruilen
Heb je wel eens geïnformeerd of jouw personeel wel vrij wil zijn op de officiële feestdagen? Zo zijn Sinterklaas en het Suikerfeest geen officiële feestdagen in Nederland, maar willen mensen wel graag vrij zijn. Net als persoonlijke dagen, denk aan een verjaardag, trouwjubileum of een sterfdag van een dierbare. Het kan zijn dat je personeel dan graag op zulke dagen vrij wil zijn. 

Om ervoor te zorgen dat iedereen vrij is op de dagen die voor hen echt betekenisvol zijn, kun je overwegen om je personeel zelf hun feestdagen te laten kiezen. Dit wordt steeds populairder en sluit aan bij de trend van meer keuzevrijheid voor werknemers en een inclusievere werkcultuur. Als je hiervoor kiest, kun je in de secundaire arbeidsvoorwaarden vastleggen welke feestdagen in het bedrijf standaard zijn en dat medewerkers de mogelijkheid hebben om feestdagen te ruilen voor dagen die voor hen belangrijk zijn. 

Hoe kan het anders?
Een mooi voorbeeld van hoe het anders kan. Tim Klein Robbenhaar, co-owner van Nerds & Company, vertelt hoe hun personeel zelf bepaalt wanneer ze vakantiedagen opnemen. Werknemers hebben de vrijheid om hun vrije dagen te plannen in overleg met hun team, zodat projecten doorgaan en klanten tevreden blijven. Hoewel ze onbeperkte betaalde vrije dagen bieden, benadrukt Tim dat het in de praktijk om verantwoordelijkheid en afstemming draait. Het aantal vakantiedagen steeg van 26 naar 30 per jaar, wat volgens hem vooral een gevoel van vrijheid en flexibiliteit geeft, zonder dat het bedrijf daaronder lijdt. 

Bron: KVK