
Een haperende computer, je muis doet niet wat jij wilt, je ziet programma’s of bestanden die je niet herkent, kortom het zou kunnen dat je gehackt bent. Maar hoe kom je erachter of je gehackt bent en wat kan je gelijk doen?
Er zijn drie voorbeelden waaraan je een mogelijke cyberaanval kunt herkennen:
- Bestanden kunnen niet meer geopend worden, mogelijk omdat een crimineel ze heeft versleuteld.
- Er verschijnt een melding van de e-mailprovider over verdachte activiteiten, of inloggen op het e-mailaccount lukt niet meer.
- Er verschijnen onbekende programma’s op je computer.
Wat kan je het beste doen?
Het beste wat je kan doen als je denkt dat je gehackt bent, is je computer aan laten staan, met de internetverbinding uit. Vaak ben je geneigd om je apparatuur gelijk uit te zetten, maar dit kan de schade van de hack juist verergeren. Daarnaast kan je ook mogelijk bewijsmateriaal verwijderen als je de computer uitzet. Als je je computer uitzet kan de hacker de software op slot zetten. Zet je de computer uit? Dan kan het zijn dat je de sporen wist van de crimineel, op deze manier is niet meer te traceren hoe de hacker de hack uitvoerde. Dit is wel belangrijk om te weten bij het oplossen van de hack.
Twijfel je of je gehackt bent of wil je graag hulp bij de vervolgstappen als je gehackt bent? Schakel dan een cybersecurityexpert in.
Verborgen cyberdreiging
Cybercriminelen kunnen maandenlang onopgemerkt in systemen aanwezig zijn voordat ze toeslaan. Zonder dat je het doorhebt, krijgen ze toegang tot gevoelige informatie zoals wachtwoorden en klantgegevens. Ze kijken eigenlijk over je schouder mee. Hoe langer ze onopgemerkt blijven, hoe groter de schade en waarde van de aanval. Doordat ze je systemen goed leren kennen, weten ze precies welke bedrijfsinformatie het meest waardevol is.
Monitoringsoftware helpt om ongeautoriseerde toegang te detecteren. Het signaleert verdachte activiteiten, zodat je snel kunt ingrijpen en je systemen beter kunt beschermen.
Gevaren van een hack
Cybercriminelen volgen vaak een vast patroon bij hun aanvallen. Ze starten bijvoorbeeld met het versturen van phishingmails, zoeken naar kwetsbaarheden in verouderde systemen of maken misbruik van wachtwoorden en andere gegevens die via een datalek zijn gelekt. Vervolgens richten ze op verschillende manieren schade aan. Enkele veelvoorkomende methoden zijn:
- Ze nemen ongemerkt een mailwisseling over, zo wijzigen ze bijvoorbeeld factuurgegevens waardoor betalingen van klanten op hun rekening belanden in plaats van op die van jou.
- Ze versleutelen bedrijfsgegevens en blokkeren de toegang tot je werkomgeving. Vervolgens eisen ze losgeld om de toegang te herstellen of dreigen ze gesloten gegevens openbaar te maken.
- Ze stelen vertrouwelijke bedrijfsinformatie en verkopen deze op het dark web, een verborgen deel van het internet waar illegale handel plaatsvindt.
Bereid je goed voor
Blijk je gelukkig niet gehackt? Blijf dan alsnog goed op je hoede. Het is eigenlijk niet meer de vraag of en wanneer je gehackt wordt, maar hoe je de gevolgen van een cyberincident klein en beheersbaar houdt. Wees goed voorbereid en maak een plan als het je plotseling wel overkomt. Houd hierbij rekening met de volgende vragen:
- Welke stappen moet ik zetten als een cybercrimineel mij hackt?
- Wie informeer ik en wanneer?
- Is er een manier waarop ik mijn klanten kan helpen zonder toegang tot mijn systemen? Bijvoorbeeld met een back-up.
- Wat doe ik als de pers op de stoep staat?
- Wat doe ik als er data lekt?
Zo ben je goed voorbereid.
Bron: KVK