Hallo Jumbo Sterrenburg, bijna open

Geplaatst op 10 februari 2022

De nieuwe Jumbo Foodmarkt op winkelcentrum Sterrenburg in Dordrecht opent 23 februari zijn deuren, ruim een jaar na de start van de bouw.

De grootste supermarkt van de regio gaat zijn klanten een nieuw concept voorschotelen, met ter plekke bereide maaltijden, een La Place-achtig foodcafé met honderd zitplaatsen naast de ingang en een vers-markt. Klanten kunnen verse producten meenemen om thuis te koken, verse kant-en-klaarmaaltijden bestellen of ter plekke eten in het café.

Dat varieert van stamppotten tot Chinees, van soepen tot sushi en van broodjes tot pizza. Daarmee vormt de supermarkt een geduchte concurrent voor horecazaken in die categorieën. ,,Dit is een ontwikkeling die je in veel winkelcentra ziet opkomen”, zeggen eigenaren Jan-Willem en Jeroen Lemkes van de Jumbo Sterrenburg. ,,Het past in de tijdgeest. Consumenten willen gemak en doen steeds korter op het avondeten of de lunch boodschappen. Dan ben je als supermarkt relevanter als je daar een oplossing voor biedt.”

De nieuwe super krijgt veel zelfscankassa’s. Hoewel het aantal kassières daardoor afneemt, heeft de Jumbo 150 extra medewerkers nodig, bovenop de huidige 250. ,,De rollen van de medewerkers veranderen. Het gaat veel meer richting horeca en catering”, zegt Jeroen Lemkes. ,,Zo hebben we speciale sushi-chefs aangenomen die nu op training zijn.”

Bij het zoeken naar nieuw personeel krijgt Jumbo hulp van Baanbrekend Drechtsteden, waarin sociale dienst, UWV en uitzendbureau Randstad samenwerken. De super biedt straks nieuwe banen voor herintreders, werklozen en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Inmiddels zijn ruim honderd vacatures vervuld.

Met ruim 3500 vierkante meter winkelvloer wordt de super twee keer zo groot als de huidige. Met expeditie, magazijnen, kantoren en boodschappen pick-up point (PUP) meegerekend beslaat de Jumbo zelf 4500 vierkante meter. Door de extra ruimte kan de super zijn assortiment fors uitbreiden, onder meer met vegetarische en vegan producten.

Voor de nieuwbouw gingen ruim 600 heipalen de grond in. Het nieuwe parkeerdek op het dak, met ruim 170 nieuwe plaatsen, is al in gebruik. Van daaruit loopt een nieuwe, derde roltrap naar de ingang van het winkelcentrum aan de Planetenlaan. Die kant was altijd minder aantrekkelijk en druk. ,,De bedoeling is dat wij de trekker worden aan deze kant van het winkelcentrum en de nieuwe Lidl aan de andere kant”, zegt Jan-Willem Lemkes.

De nieuwbouw is gasloos. De winkel gebruikt warmte van de koelinstallaties die wordt teruggewonnen en zo nodig een warmtepomp. Door het gebruik van ledlampen en grote open ramen aan de straatkant is minder energie nodig. Ook de rest van het winkelcentrum gaat over op duurzame energie, als het wordt aangesloten op het warmtenet van HVC.

Verbouwing winkelcentrum Sterrenburg
De nieuwe Jumbo is een van de belangrijkste onderdelen van de uitbreiding en verbouwing van winkelcentrum Sterrenburg. Daar wordt al sinds 2002 over gesproken. Directe aanleiding waren destijds de problemen met de bevoorrading. Omdat de expeditiestraat te laag is, moeten de vrachtwagens laden en lossen naast de flat, wat tot klachten leidde.

De nieuwe Jumbo krijgt zijn eigen inpandige expeditiestraat, zodat de vrachtwagen geen overlast meer veroorzaken. De bestaande bevoorradingstraat is al verbreed en deels uitgegraven, zodat het probleem is opgelost als de Lidl en het Kruidvat later dit jaar naar de plek van de huidige Jumbo verhuizen.

Die sluit op 15 februari. Acht dagen later is de super verhuisd en gaat de nieuwe Jumbo open.