Wanneer de huur van je bedrijfspand een financiële uitdaging vormt en je huurachterstand oploopt, sta je voor keuzes. Er bestaan drie potentiële oplossingen: het treffen van betalingsregelingen, het opzeggen van het huurcontract of het aanspannen van een rechtszaak.
Als je in financiële moeilijkheden verkeert, is stoppen met huur betalen niet de juiste oplossing. Indien je namelijk drie maanden of langer onvoldoende of zelfs helemaal geen huur betaalt, kan de verhuurder de rechter verzoeken het huurcontract te beëindigen.
In plaats van te stoppen met betalen, is het verstandig om dit schriftelijk te melden aan de verhuurder. Geef aan dat je bereid bent om in oplossingen te denken, dit kan in je voordeel werken mocht er een rechtszaak komen. Ook is er een kans dat de verhuurder begrip toont als hij weet waarom er niet betaalt wordt.
Ga in gesprek met de verhuurder
Ben je van plan om door te gaan met je bedrijf, ondanks dat je te maken hebt met huurachterstand? Dan is het goed om met de verhuurder te gaan praten en samen tot een oplossing te komen. Misschien kunnen jullie overeenkomen of je later een deel mag betalen of dat je tijdelijk een lagere huurprijs voor een langere huurtermijn kan krijgen.
Samen beëindigen
Zie je geen toekomst meer in je bedrijf of wil je graag op een goedkopere locatie verder gaan? Dan kan je je huurcontract opzeggen. Je kan de verhuurder vragen om het contract tussentijds stop te zetten. Zijn jullie hier allebei content mee? Dan kunnen jullie het contract samen beëindigen zonder dat een rechter aan te pas hoeft te komen. Dit heet ‘met wederzijds goedvinden’. Stel wel altijd een beëindigingsovereenkomst op die jullie beide ondertekenen, zo heb je altijd een voet om op te staan. Houd er wel rekening mee dat je alsnog wel de huurachterstand moet betalen.
Kom je er niet uit met de verhuurder? Dan kun je naar de kantonrechter stappen. Je kunt dan huurkorting of huurverlaging eisen.
Het kan zijn dat een rechter ervoor kiest om je tijdelijk minder huur te laten betalen. Het kan ook zijn dat de rechter oordeelt dat je geen recht hebt op huurkorting. Dan kan de rechter besluiten om het huurcontract te ontbinden.
Laat je wel altijd goed adviseren, bespreek met een jurist of advocaat of je kans hebt om de rechtszaak te winnen. Controleer of je recht hebt op juridische hulp, dit kan je zien in je zakelijke rechtsbijstandverzekering.
Lees het gehele artikel van de KVK hier.