Hoe kan je van een overeenkomst afkomen?

Geplaatst op 24 september 2024

Je kent het misschien wel, je sluit een overeenkomst af, maar na verloop van tijd blijkt het toch niet helemaal te zijn wat je had verwacht. Maar je mag een contract natuurlijk niet zomaar verscheuren. Toch zijn er wel manieren om een overeenkomst te kunnen beëindigen. 

Ontbinden
Wanneer een partij zich niet aan de gemaakte afspraken maakt, noem je dit een tekortkoming. Stel je hebt een rode auto gekocht, maar later blijkt dat er alleen nog een gele leverbaar is. Die tekortkoming kan zwaar genoeg zijn om een contract te ontbinden. Het is verstandig om dit schriftelijk vast te leggen. 

Bij het ontbinden van een contract moeten wederzijdse leveringen en betalingen worden teruggedraaid. Dit proces kan vaak zonder tussenkomst van de rechter plaatsvinden, tenzij de andere partij niet mee werkt. 

Opzeggen
Je kan een contract beëindigen door het op te zeggen. Dit geldt ook voor langdurige overeenkomsten, denk bijvoorbeeld aan een huurcontract, hier zit je niet eeuwig aan vast. 

De voorwaarden voor opzegging, zoals het opzegtermijn, zijn meestal vastgelegd in het contract of in de algemene voorwaarden. Het is aan te raden om de opzegging altijd schriftelijk te doen. 

In goed overleg
Een overeenkomst kan in onderling overleg worden beëindigd. Ook als er specifieke bepalingen in het contract of de algemene voorwaarden staan, kun je samen met de andere partij besluiten de overeenkomst te ontbinden.

Zorg ervoor dat dit schriftelijk wordt vastgelegd, zodat je bewijs hebt van de afspraken. Vergeet niet dat zowel jij als de andere partij het document moeten ondertekenen.

Vernietigen
Een overeenkomst kan door jou of via de rechter worden vernietigd. Als je een contract hebt getekend onder valse voorwendselen, zoals bedrog of onder dreiging, kun je de overeenkomst nietig verklaren door dit schriftelijk vast te leggen en naar de andere partij te sturen.

Als de andere partij dit niet accepteert, kun je de rechter inschakelen om het contract te laten vernietigen. Dit geldt ook als je bent misleid op een manier waardoor je, met de juiste informatie, de overeenkomst nooit zou hebben getekend.

Einde contractperiode
Soms wordt afgesproken dat een contract voor een bepaalde periode geldt. Meestal loopt de overeenkomst automatisch af na het verstrijken van die termijn.

Let echter goed op, want bij arbeids- en huurovereenkomsten moet je dit vaak schriftelijk bevestigen. Als je dat niet doet, kan de overeenkomst stilzwijgend worden verlengd.

Gedeeltelijke beëindigen
Een volledige beëindiging van een overeenkomst is niet altijd de beste oplossing. Het is ook mogelijk om een overeenkomst gedeeltelijk te ontbinden, afspraken tijdelijk op te schorten of de prijs aan te passen.

In het contract of in de bijbehorende algemene voorwaarden kun je specificeren wanneer de overeenkomst kan worden opgeschort of ontbonden. Daarnaast is het ook belangrijk om aan te geven wanneer dit niet mogelijk is, zoals in het geval van overmacht, zoals oorlog of een pandemie. 

Bron: KVK