Hoe werk je veilig online als je niet thuis of op kantoor bent?

Geplaatst op 22 juni 2023

Ben jij als ondernemer veel onderweg en werk je op meer plekken dan alleen thuis of op kantoor? Dan is het belangrijk dat je weet hoe je zo veilig mogelijk kunt werken. Zomaar verbinding maken met de WiFi-hotspot in de trein of het hotel is niet veilig. Hackers kunnen meekijken op openbare internetverbindingen en kunnen zelfs je laptop binnendringen.

Veilig online werken
Met je mobiele internetverbinding (4G, 5G) kun je veiliger werken dan via een openbare WiFi-hotspot. Een hacker kan op jouw mobiele netwerk lastiger meekijken, omdat de provider de verbinding vaak beveiligt. Wil je nog veiliger werken? Voeg dan een VPN (Virtual Private Network) als extra beschermlaag toe aan je verbinding. Deze zorgt dat je anoniem bent op het internet.

Maak een mobiele WiFi-hotspot
Dit kun je doen bij de instellingen van je smartphone. Zoek hierbij naar benamingen als WiFi-hotspot, Mobiele hotspot, Persoonlijke hotspot of Tethering. Zet dit aan en stel een wachtwoord in op je hotspot. Je hebt nu van je smartphone een privé WiFi-netwerk gemaakt.

VPN als extra bescherming
Maak je mobiele internetverbinding nog veiliger door VPN te gebruiken op je smartphone. Hiervoor heb je een abonnement bij een VPN-provider nodig. Installeer de app van je VPN-provider op je smartphone om de VPN aan en uit te zetten. Wil je een gratis VPN-dienst gebruiken? Kijk dan altijd eerst wat andere gebruikers hierover zeggen. Je wil niet dat de dienst je gegevens doorverkoopt of dat de gratis VPN-app malware op je smartphone installeert.

Veiligste optie
De veiligste optie is je eigen smartphone als mobiele WiFi-hotspot in combinatie met VPN. Heb je die VPN niet? Dan is de veiligste optie je smartphone als mobiele WiFi-hotspot. Heb je echt geen keuze? Gebruik de openbare hotspot dan zo kort mogelijk en het liefst alleen via VPN-software.

Bron: KVK