Hulp voor zieke ondernemers: Dordrecht krijgt Broodfonds

Geplaatst op 31 maart 2023

Als je als ondernemer arbeidsongeschikt raakt en zonder werk geen inkomen hebt, is het erg lastig om rond te komen. Zeker als er zich economisch zwarte tijden afspelen. In Nederland zijn er Broodfondsen opgericht. Dit is een vangnet bedacht voor en door ondernemers. Op deze manier steunen zij elkaar bij ziekte met schenkingen.

Het Broodfonds werd voor het eerst in 2011 opgericht. Deelnemers kennen en vertrouwen elkaar. Deelnemers (maximaal vijftig) zetten elke maand een vast bedrag weg op een persoonlijke bankrekening. Zodra een van hen arbeidsongeschikt raakt en minder of zelfs geen inkomen meer heeft, maken anderen een schenking over. Deze kleine bedragen vormen uiteindelijk een maandinkomen voor de zieke. Het geld dat niet wordt geschonken, blijft altijd van de deelnemers zelf.

Inmiddels bestaan er in Nederland 644 groepen in 200 plaatsen. Nooit eerder is in Nederland dit type voorziening ingezet. Sommige traditionele kringen moesten hieraan wennen, maar voor kleine groepen ondernemers bleek het juist heel goed te werken. Tijdens de oprichting van een Broodfonds wordt een persoonlijk advies gegeven van de organisatie. Dit willen ze blijven doen bij nieuwe Broodfondsen.

Ook in Dordrecht wordt er een nieuw Broodfonds opgericht. Op 19 april is er een informatiebijeenkomst in Villa Augustus. Je kunt je op de website aanmelden voor de informatieavond en daar kun je je ook direct aanmelden voor het fonds. Het Broodfonds is er voor ondernemers met en zonder personeel en voor allerlei beroepen. Een aantal keer per jaar worden er bijeenkomsten georganiseerd om ervaringen en tips met de deelnemers te delen.

Bron: RTV Dordrecht