In 6 stappen nieuwe klanten

Geplaatst op 21 november 2023

Nadat je jouw bedrijf hebt ingeschreven bij KVK, je website live is en je een social media profiel hebt aangemaakt, kan het ondernemen pas echt gaan beginnen. Hierbij 6 tips die je kunnen helpen bij het werven van nieuwe klanten. 

Stap 1. Bepaal je ideale klant
Het is belangrijk om voor jezelf duidelijk te hebben wie je doelgroep is. Wie is voor jouw de ideale klant? Zodra jij weet welke klant jij specifiek wilt, kan je gericht op zoek gaan naar deze klanten. Kom er door middel van het doelgroeponderzoek erachter wat jouw specifieke doelgroep is. 

Stap 2. Marketing
Potentiële klanten weten nog niet wie je bent of wat je doet, daarom is het belangrijk dat je begint met het bekendmaken van je bedrijf. Kom erachter waar je doelgroep behoefte aan heeft door middel van marktonderzoek, schrijf dit zorgvuldig uit in een marketingplan. Zo krijg je een duidelijk overzicht waar je klant online en offline is. 

Geef op je website duidelijk aan wat je doet en voor wie, oftewel welk probleem los je op voor jouw doelgroep? Verder is het goed om je klanten betrokken te houden door regelmatig bedrijfs- of productupdates te delen op je social media. Zorg ook dat je online goed gevonden wordt zoekmachinemarketing.

Offline marketing is voornamelijk flyers uitdelen in je omgeving of op een netwerkevent. Maak een persbericht aan (lokale) kranten over je bedrijf of over de ontwikkeling van een product of dienstverlening. 

Stap 3. Verhoog aantal klantcontacten
Het is goed om te laten zien dat jij een expertrol hebt. Deel bijvoorbeeld jouw kennis over actuele onderwerpen op LinkedIn of schrijf een blog. Hoe vaker een klant met jou in contact komt, hoe groter de kans is dat hij terug blijft komen. Daarom is het goed om verschillende momenten te creëren waarin klanten met jou in contact kunnen komen. 

Stap 4. Benoem exclusieve aanbiedingen
Klanten willen graag tijdelijke kansen zoals korting of een gratis product optimaal benutten. Maak jouw aanbod exclusief of bied iets extra’s om aankopen te stimuleren. 

Stap 5. Online marktplaatsen
Meld je aan op een online marktplaats zoals Freelancer.nl, Werkspot, Bol.com, of Amazon.nl om je netwerk en klantrelaties op te bouwen. Het is essentieel om online aanwezig te zijn en je naam te vestigen voor toekomstige klanten. Kies het platform dat het beste past bij jouw dienst of product, meld je aan, en evalueer na een half jaar of het daadwerkelijk klanten oplevert.

Stap 6. Investeer in de klantrelatie
Bouw een relatie op met je klant en zorg dat je deze goed onderhoudt, ook op de momenten dat je niks verkoopt. Zo geef je klanten het gevoel dat ze belangrijk voor je zijn en dat je aan ze denkt. 

Lees het gehele artikel van de KVK hier.