Is dit het moment om over te stappen op elektrisch rijden?

Geplaatst op 23 maart 2023

Elektrisch rijden is goed voor het milieu. Maar is het ook goed voor je portemonnee? Subsidies, regelingen en het lagere bijtellingspercentage maken de overstap naar elektrisch rijden op het eerste gezicht aantrekkelijk. Toch kan in sommige gevallen wachten met overstappen verstandiger zijn. Wij nemen je mee in de voor- en nadelen van overstappen op elektrisch rijden.

Waarom nu wel overstappen?
Als je veel in zero-emissiezones komt is overstappen op elektrisch verstandig. Met de verschillende subsidies kun je daarbij geld besparen.

Emissieloze zones
Voor veel ondernemers is elektrisch rijden steeds meer noodzaak. Vanaf 2025 stellen meer dan 25 gemeenten zero-emissiezones in. Je bent dan met een bestelbus op diesel of benzine niet meer welkom. Vanaf 1 januari 2025 geldt dat voor bestelauto’s met emissieklasse lager dan Euro 5. Voor bestelauto’s met emissieklasse Euro 6 gaat deze regel in op 1 januari 2028.

Rijd je veel in en om steden met zero-emissiezones? Dan kan elektrisch rijden voor jou een verstandige keuze zijn.

Subsidies en regelingen
De overheid moedigt elektrisch rijden aan met regelingen en subsidies.

SEBA subsidie voor elektrische bedrijfsauto’s.
Met de Subsidieregeling Emissieloze Bedrijfsauto’s krijg je maximaal €5.000 korting. Dit geldt voor zowel koop als lease. Wel moet je bij de aanvraag van SEBA letten op het volgende:

  • De auto moet een verkoopprijs van €20.000 of meer hebben, exclusief btw. De hoogte van de subsidie is 10% van de nettoprijs tot een maximum van €5.000.
  • De auto mag op de aanvraagdatum nog niet geleverd zijn en de auto mag niet op je naam staan.
  • De levering van een nieuwe elektrische bedrijfsauto ligt vast in een koop- of leaseovereenkomst. Bij het indienen van de aanvraag mag deze nog niet definitief zijn.

MIA/VAMIL subsidie
Met de MIA (Milieu-investeringsaftrek) profiteer je van 45% investeringsaftrek als je in 2023 een zakelijke elektrische bestelauto koopt of leaset. Daarnaast mag je met de VAMIL (Willekeurige afschrijving milieu-investeringen) in een willekeurig jaar een willekeurig percentage van je investeringskosten afschrijven.

Bijtelling zakelijke elektrische auto
Rijd je ook privé in je volledig elektrische zakelijke auto, dan profiteer je in 2023 van een verlaagde bijtelling van 16%. Het maximumbedrag voor de volledige bijtelling is €30.000 van de catalogusprijs. Daarboven betaal je de volledige bijtelling. Het voordelige bijtellingspercentage geldt voor de eerste vijf jaar en gaat in op het moment dat je de auto in gebruik neemt.

Waarom wachten met overstappen?
Elektrisch rijden heeft ook nadelen. Elektrische auto’s zijn een stuk duurder dan brandstofauto’s en de technologische ontwikkelingen zo snel dat wachten kan lonen.

Kosten elektrische auto
Op dit moment zijn elektrische auto’s nog duurder dan vergelijkbare brandstofauto’s. Tweedehands is goedkoper, maar blijkt in de praktijk lastig. De vraag naar tweedehands elektrische auto’s is nu veel groter dan het aanbod.

Actieradius wordt groter
De ontwikkelingen van elektrische auto’s gaan heel snel. De actieradius wordt steeds groter door nieuwe, verbeterde accu’s. In 2021 was de gemiddelde actieradius 333 kilometer, terwijl dit in 2017 nog maar 172 kilometer was. Hoe langer je dus wacht, hoe verder je kunt gaan rijden op een volle accu.

Lees hier het volledige artikel van de KVK.