Je eigen onderneming starten in Dordrecht?

Geplaatst op 31 oktober 2023

Ben jij benieuwd naar de mogelijkheden om voor jezelf te gaan beginnen? Wil jij heel graag een onderneming met personeel beginnen of starten als zzp’er, maar weet je niet goed waar je moet beginnen of waar je rekening mee moet houden? In dit artikel geven we je handvatten, tips en informatie, zodat jij weet wat je te wachten staat bij het beginnen van een eigen bedrijf. 

Marktonderzoek
Door het stijgende aantal ondernemers is er steeds meer concurrentie binnen diverse branches. Daarom is het belangrijk om onderscheid te maken met jouw product. Is er veel vraag naar jouw product of ben je echt uniek met jouw product? Om hierachter te komen is het belangrijk om goed marktonderzoek te doen. 

Voor een goed marktonderzoek is het schrijven van een ondernemingsplan erg handig. Kom erachter waar behoefte aan is op een (over)verzadigde markt. Op ondernemeneninternet.nl lees je meer over het schrijven van een ondernemingsplan en lees je eventuele tips. 

Kapitaal
Zodra je inzichtelijk hebt voor jezelf wat voor bedrijf je wil starten, komt het financiële gedeelte. Er zijn verschillende manieren om je bedrijf te financieren. De meest fijne en veilige manier is om je eigen spaargeld in te zetten voor je onderneming. Zo creëer je geen schulden.

Heb je niet genoeg spaargeld voor het opzetten van je bedrijf? Dan zou je geld kunnen verstrekken bij een bank. Bij een zakelijke lening, heb je vaak een ondernemingsplan nodig. Mocht je geen lening krijgen, dan is een crowdfunding voor starters ook zeker een optie. 

Kamer van Koophandel
Het is verplicht om je in Nederland te registreren bij de Kamer van Koophandel als je jaarlijks minstens € 10.000 aan inkomsten uit winst genereert met een eigen onderneming. Dit kost eenmalig €50. Deze registratie is niet alleen voor de overheid om inzicht te krijgen in welke ondernemingen er zijn in Nederland, maar ook om gemakkelijk te achterhalen wie er verantwoordelijk is voor welk bedrijf. 

Bedenk voordat je naar de Kamer van Koophandel gaat, een goede en unieke bedrijfsnaam. Deze naam is belangrijk bij het trekken van klanten en het opbouwen van naamsbekendheid. Als je aan de criteria voldoet ontvang je een KVK-nummer en een BTW-nummer waarna je kan gaan starten met je eigen bedrijf.

Boekhouding
Als de administratie je tegenhoudt om je eigen bedrijf te beginnen, dan is het uitbesteden van je boekhouding een goed idee. Mocht je bij het starten van het bedrijf nog geen of weinig geld hebben om een boekhouder in de armen te nemen, is het verstandig om met een online boekhoudprogramma te werken. Een fout is namelijk snel gemaakt en dit kan ervoor zorgen dat je geld misloopt of een boete moet betalen.

Lees hier het gehele artikel van Dordt Centraal.