Een domeinnaam is het internetadres van je webshop en bestaat uit twee onderdelen: de naam en de extensie. De naam, vaak de naam van je bedrijf of webwinkel, kies je zelf. Het laatste deel van je internetadres, de extensie, moet goed aansluiten bij je doelgroep en het land waarin je actief bent (bijvoorbeeld .nl of .com). Een domeinnaam dat je kiest mag niet in strijd zijn met het merken- of handelsnaamrecht van andere bedrijven. Kies een naam die ook voor buitenlandse klanten duidelijk is, en controleer of deze internationaal dezelfde betekenis heeft als jij voor ogen hebt.
Als je een webshop begint, kies je een domeinnaam dat nog niet gebruikt is. Je koopt dan de domeinnaam en legt deze vast. Gebruik speciale productnamen zoals “babykleertjes” in je domeinnaam zodat je beter zichtbaar bent online. Doe je vooral zaken op een buitenlandse markt? Zorg er dan voor dat je klanten je domeinnaam kunnen lezen en uitspreken.
Wat is een domeinnaam?
Een domeinnaam is het unieke adres van je website op internet, ook wel bekend als een URL. Je domeinnaam bestaat uit de naam van je webshop of website, gevolgd door de extensie—het deel achter de punt. Vaak bevat een internetadres een productnaam, je eigen naam, de naam van je bedrijf, of je merknaam.
Je domeinnaam mag het merkenrecht of handelsnaamrecht van een ander bedrijf niet schenden, omdat dit verwarring bij klanten kan veroorzaken. Dit geldt ook voor namen die sterk lijken op een bestaand merk of handelsnaam. Stel dat er meerdere bouwbedrijven met dezelfde naam in dezelfde regio actief zijn en dezelfde diensten aanbieden. Als één van die bedrijven negatief in het nieuws komt, kunnen klanten in de war raken over met welk bedrijf ze nog wel zaken kunnen doen.
Domeinnaam checken
De organisaties die domeinnamen registreren verschillen per land. Zoek eerst uit welke organisatie dit is en controleer via hun website of je gewenste domeinnaam beschikbaar is met de ‘WHOIS-zoekfunctie’. Als de domeinnaam al in gebruik is, kun je een bestaande naam kopen of een andere extensie kiezen.
Domeinnaamregistratie
De stichting Internet Domeinregistratie Nederland (SIDN) registreert alle domeinnamen in Nederland. Een registrar, ook wel een hostingprovider genoemd, registreert je domeinnaam bij de organisatie die domeinnamen beheert. Dit bedrijf biedt internetdiensten aan en kan ook buitenlandse domeinnamen registreren. De kosten zijn afhankelijk van de registratieperiode en de extra diensten die je afneemt, zoals webhosting.
Domeinnaamfraude
Als ondernemer kun je worden benaderd door ongevraagde aanbieders van domeinnamen. Oplichters gebruiken vaak agressieve verkooptechnieken bij domeinnaamfraude om je te overtuigen je domeinnaam in een andere extensie te registreren.
Extensie
De extensie is het deel van een domeinnaam achter de punt en geeft aan welke doelgroepen welk land je wilt bereiken. Een extensie zoals .nl of .be richt zich voornamelijk op Nederlandse en Belgische klanten. Klanten geven vaak de voorkeur aan webwinkels met een vertrouwde domeinextensie, blijkt uit onderzoek van SIDN. Als je je wilt richten op een buitenlandse markt, kun je beter een buitenlandse domeinextensie registreren. Op deze manier ben je beter vindbaar voor websites als Google.
Als je gericht wilt verkopen in specifieke Europese landen, kies dan een nationale domeinextensie zoals .nl, .uk, .de en huur een Nederlandse hostingprovider om je te ondersteunen. Of ga voor een algemenere internationale extensie zoals .com, .et, .eu of .org.
.com
Bedrijven die internationaal actief zijn met hun webshop kiezen vaak voor de .com-extensie. Deze domeinnaam heeft een wereldwijde uitstraling en behoort tot de meest geregistreerde domeinen.
.net
De .net-extensie is wereldwijd de op één na meest geregistreerde domeinnaam na .com. Vroeger was deze domeinextensie alleen bedoeld voor internationale netwerken, maar nu kunnen zowel particulieren als bedrijven deze extensie registreren. De extensie .net is een uitstekend alternatief voor .com en zorgt voor internationale zichtbaarheid.
.eu
Bedrijven die voornamelijk in Europa actief zijn, kiezen vaak voor de .eu-extensie. Deze domeinnaam stelt je in staat om meerdere Europese landen tegelijk te bereiken en geeft je webshop een Europese uitstraling. De Europese Commissie was verantwoordelijk voor het voorstel en de oprichting van het .eu-domein om bedrijven en organisaties in Europa te ondersteunen bij hun online aanwezigheid.
.org
De .org-extensie was oorspronkelijk bedoeld voor non-profitorganisaties met een specifieke doelgroep. Omdat veel .com-domeinnamen inmiddels bezet zijn, mogen nu ook particulieren, commerciële bedrijven en andere organisaties een .org-domeinnaam registreren.
Meer weten over domeinnamen? Lees dan het gehele artikel van de KVK.