Kom langs in de digitale speeltuin!

Geplaatst op 8 juli 2024

Voor elk bedrijf is het cruciaal om voortdurend te verbeteren en te vernieuwen. Technologie speelt hierbij een essentiële rol, maar de razendsnelle ontwikkelingen kunnen ook voor uitdagingen zorgen. Door middel van het Smart Maintenance & Operations (SM&O) platform in de Duurzaamheidsfabriek, een nieuwe digitale ‘speeltuin’ kunnen bedrijven veilig en versneld technologie testen en valideren.

Wat is het Smart Maintenance & Operations Platform?
Het SM&O-platform is opgezet rond het Flowcenter en fungeert als een fysieke ‘digitale speeltuin’. Hier zijn diverse digitale toepassingen geïntegreerd aanwezig. Bedrijven die willen profiteren van digitale middelen kunnen in de duurzaamheidsfabriek business cases valideren zonder grote investeringen te doen. Het SM&O-team begeleidt bedrijven gedurende een zorgvuldig uitgestippeld innovatietraject van twee maanden om de technologieën te identificeren die de meeste impact hebben op hun bedrijfsvoering. Door alle betrokkenen actief te betrekken, vergroten ze de kans op succes en verkorten ze de duur en kosten van een digitaal innovatietraject aanzienlijk.

Volgens initiatiefnemer Bram van den Boom: “Beslissingen nemen en projecten starten op het gebied van digitalisering is vaak lastig door de vele onduidelijkheden. Veel initiatieven stranden voordat de technologie goed getest en gevalideerd is. Daarom kunnen bedrijven nu aansluiten bij het SM&O-platform, waarmee ze toegang krijgen tot een ‘digitale speeltuin’.”

Wat kun je doen in de digitale speeltuin?
In deze digitale speeltuin kunnen bedrijven experimenteren met onder andere DATA, AI, AR, VR, chatbots en slimme camera’s. Met behulp van verschillende kant-en-klare use cases kun je als ondernemer onder meer:

– De beschikbaarheid van informatie in het veld verbeteren om ‘first time right’ te optimaliseren
– De afhankelijkheid van moeilijk te vinden experts verminderen door digitale oplossingen
– Operationele kosten minimaliseren en risico’s mitigeren
– Efficiënt stappen zetten richting de energietransitie
– Nieuwe businessmodellen ontwikkelen

Van idee naar Minimal Viable Product in twee maanden
Het traject start altijd met een brainstorm-workshop om één of twee focusgebieden te identificeren waar de meeste impact kan worden gemaakt. Het SM&O-team ontwikkelt binnen vier weken de eerste versie van de oplossing. In een vervolgsessie worden alle relevante stakeholders meegenomen in de mogelijke oplossingen voor de vastgestelde uitdagingen. Vier weken later levert het team een Minimal Viable Product (MVP) op inclusief de businesscase. Hiermee ben je klaar om de markt op te gaan en de juiste oplossing te selecteren. Het hele proces is toegankelijk en zonder onnodige complicaties.

Kortom, het SM&O-platform biedt Dordtse ondernemers een unieke kans om veilig en kostenefficiënt te innoveren en technologieën te integreren die hun bedrijfsvoering naar een hoger niveau tillen.

Lees het gehele artikel hier