Kom makkelijker aan subsidie voor verduurzamen bedrijf

Geplaatst op 19 september 2023

Het verduurzamen van een bedrijf klinkt altijd eenvoudig. Bij het aanvragen van een subsidie voor een warmtepomp of zonnepanelen, ben je langer bezig. Voor het aanvragen van zo’n subsidie moet je rekenen op invul- en uitzoekwerk voor je duurzaamheidsmaatregel. Dit kost tijd en energie, wat je vaak beter kan gebruiken. Lees verder hoe je jouw subsidieaanvraag kan versnellen.

Controleer of je in aanmerking komt
Hier kan je kijken of je in aanmerking komt voor een subsidie. Sommige subsidies zijn alleen voor bedrijven die vennootschapsbelasting betalen. Bij een oud pand moet je bijvoorbeeld rekening houden dat het hout het FSC-keurmerk heeft. Als je dit van tevoren goed uitzoekt, scheelt dit je veel tijd, energie en frustratie. 

Plan voldoende tijd in 
Neem de tijd bij het aanvragen van een duurzaamheidssubsidie, vaak moet je veel verschillende formulieren invullen en dit kost tijd. Bij het invullen van deze formulieren, komt het nodige reken- en uitzoekwerk bij kijken. Als je de cijfers paraat hebt, kost het minder tijd. Heb je zelf geen tijd om te berekenen wat de terugverdientijd is van een investering? Besteed dit dan uit aan een andere partij. Dit levert je dan weer tijdwinst op. 

Verken mogelijkheden voor voorfinanciering
Soms moet je eerst een investering doen om te verduurzamen. Je krijgt dan pas achteraf het geld uitgekeerd. Je hebt voor de investering een vorm van voorfinanciering nodig. Dit maakt het erg lastig voor kleine bedrijven. Voor een klein bedrijf is microkrediet of gezamenlijke financiering door samenwerkingspartners een betere optie. 

Win advies is
Bij het verduurzamen van je bedrijf moet je regelmatig mogelijkheden tegen elkaar afwegen. Technische kennis kan je helpen bij het maken van een goede afweging. Een goed geïsoleerd pand is al een begin van verduurzaming. Maar waar begin je dan? Voor verschillende vragen kan je terecht bij een energieadviseur. Deze brengt voor jou in kaart waar en hoe je het beste kunt verduurzamen. 

Weet wat je kunt verzekeren
Zonnepanelen kunnen gevolgen hebben voor de verzekering van je pand. Ga goed na of de panelen binnen de bestaande verzekering vallen of niet. Het is steeds de vraag of jouw nieuwe investeringen wel onder de huidige verzekeringspolis zijn meeverzekerd. Laat je hierin dus ook goed adviseren.

Lees het hele artikel van de KVK hier.