Krachten bundelen en samen verder komen!

Geplaatst op 6 mei 2024

Tijdens het Maritime Innovation Platform op 4 april, ondertekenden wethouder Maarten Burggraaf en Managing Director Ras Lalmy van YES!Delft symbolisch de samenwerkingsovereenkomst in het Energiehuis. Deze samenwerking heeft als doel om innovaties binnen de maritieme sector in Smart Delta Drechtsteden te versnellen, terwijl tegelijkertijd wordt benadrukt dat het bundelen van krachten essentieel is voor het versterken van de internationale concurrentiepositie. Smart Delta Drechtsteden is voor de derde keer hostingpartner van het grootschalige maritieme event. In samenwerking met organisator Schuttevaer organiseerden Smart Delta Drechtsteden een innovatief congresprogramma, met onder meer het ondertekenmoment, voor ruim 400 professionals uit de maritieme industrie. 

Door zich te verbinden met het netwerk van YES!Delft, streeft Smart Delta Drechtsteden ernaar een uitgebreid ecosysteem te creëren dat nieuwe, innovatieve start-ups verbindt met het regionale netwerk in de Drechtsteden. Op deze manier draagt de samenwerking bij aan het versnellen van innovaties, de versterking van het onderwijs en de groei van werkgelegenheid in de regio Drechtsteden. Daarnaast levert het een belangrijke bijdrage aan de versteviging van de internationale concurrentiepositie van de maritieme maakindustrie.

Maritieme sector
Het Martitime Innovation Platform werd geopend door Wethouder Maarten Burggraaf met de heldere boodschap: “De innovatie in de maritieme sector is van groot belang om de concurrentiepositie internationaal aan te kunnen. Deze sector is van grote betekenis voor de werkgelegenheid, zeker in onze regio.”

Kennissessies
Tijdens het verdere verloop van het programma organiseerde Smart Delta Drechtsteden vier informatieve sessies voor een breed publiek. Onder andere Arjen de Jong, Business Developer bij Smart Delta Drechtsteden, en Yuri Wolf, Manager kennis & innovatie bij Rijkswaterstaat, deelden inzichten over de voortgang van het samenwerkingsverband Zero Emission Dredging Hub (ZEDHub). Dit initiatief heeft als doel om tegen 2030 emissievrije baggeractiviteiten in Nederland te realiseren. Daarnaast bracht Pieter Boersma, Business Developer bij Smart Delta Drechtsteden, een update over de positieve ontwikkelingen van de Refit Alliantie, een initiatief dat onderwijs, technologie en financiën samenbrengt om kostenbesparing en vergroening van schepen te bevorderen.

Uitreiking Schuttevaer Award 
De dag werd afgesloten met het bekendmaken van de winnaar van de Schuttevaer Award. Deze werd gewonnen door Holland Shipyards Group. Zij hebben lichtgewicht elektrische aluminium veerponten gebouwd voor Riveer. Bij het ontwerp is rekening gehouden om zo min mogelijk weerstand in het water te ervaren. Deze veerponten pakken hierdoor meerdere uitdagingen aan: het vermindert de afhankelijkheid van fossiele brandstoffen, snijdt in de operationele kosten en verlaagt de geluids- en luchtvervuiling.

Maritime Innovation Platform 2024 
Wil je een nog beter beeld krijgen van de Maritime Innovation Platform? Kijk dan hier de aftermovie met onder meer Business Developer Pieter Boersma aan het woord over de Refit Alliantie.

Meer weten over de Maritime Innovation Platform 2024? Lees dan snel hier verder.