Maak kennis met Marijn Wegman van Dordt Onderneemt

Geplaatst op 21 juli 2022

Heb jij al kennis gemaakt met de accountmanagers van Dordt Onderneemt? Zij zijn er voor alle ondernemers in Dordrecht en voor ondernemers die zich in Dordrecht willen vestigen. Maar bij welke accountmanager kan jij het beste terecht met jouw vraag? Wij stellen ze graag afzonderlijk aan je voor. Deze week stellen we 5 vragen aan Marijn Wegman.

Voor welke branches ben jij verantwoordelijk? En hoe kunnen ondernemers bij jou terecht? 
Mijn focus ligt op de bedrijven in de logistieke sector en industrie. Dat heeft vooral te maken met mijn werkzaamheden. Samen met Bert ten Veen zet ik me in voor de verkoop acquisitie van logistieke bedrijven op DistriPark Dordrecht. Ook ben ik kwartiermaker voor SCALE, de Smart Campus Leerpark. Daar kom ik veel in contact met bedrijven die werken aan innovatie in de industrie. Het kan dus zomaar zijn dat je mij in de Duurzaamheidsfabriek of op de campus tegen het lijf loopt. Natuurlijk ben ik ook gewoon telefonisch en via mail bereikbaar en kunnen we digitaal of fysiek afspreken. Kijken even op dordtonderneemt.nl voor mijn contactgegevens.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? 
Meestal begin ik de dag met het bijwerken van mijn mail en de voorbereiding op mijn afspraken. Als ik op kantoor ben praat ik met een kop koffie kort bij met collega’s over de laatste ontwikkelingen. Daarna heb ik vaak een afspraak staan, bijvoorbeeld met een bedrijf dat geïnteresseerd is in vestiging in Dordrecht op een van onze bedrijventerreinen. We maken kennis, nemen de behoeften van het bedrijf door en kijken of we dat kunnen matchen met de mogelijkheden die er binnen Dordrecht zijn. Het is erg leuk om te zien dat er steeds meer interesse in onze stad is als het gaat om vestiging van nieuwe bedrijven.
Daarna zet ik een aantal vragen uit bij collega’s die via een account van mij binnenkwamen. Daar komt meestal nog wat uitzoekwerk bij kijken of afstemming over de mogelijkheden die er voor de ondernemer zijn.
’s Middag ga ik naar de Smart Campus Leerpark en werk ik op de vierde verdieping van de Duurzaamheidsfabriek. Daar heb ik een afspraak met een van de bedrijven om te praten over hun nieuwe bedrijfslocatie om hun groei te kunnen faciliteren.
We sparren nog wat over wat ze precies willen en hoe ze hun innovatieve product verder in de markt gaan zetten. Het is erg leuk om met veel innovatieve bedrijven in contact te kunnen komen en ze te kunnen helpen.

Wat is je laatste succesverhaal?
De vraag zou wat mij betreft eigenlijk moeten zijn aan welk succes ik een bijdrage heb kunnen leveren. In ons werk doen we bijna niets individueel. Het is altijd samen met verschillende partijen. Dit kunnen collega’s zijn, maar ook bedrijven of instellingen.
Vanuit dat perspectief ben ik er trots op dat de Smart Campus Leerpark recent gelanceerd is en dat ik mee mag helpen bouwen aan de campusorganisatie voor de regio. Dit lukt alleen omdat een groep mensen met achtergronden bij het bedrijfsleven, onderwijs en overheid deze ambitie delen en hieraan willen werken. Ik denk dat de Smart Campus Leerpark een succesvolle organisatie wordt die van grote waarde is voor het bedrijfsleven en haar werknemers in deze regio. Het is mooi daar een bijdrage aan te leveren.

Welk advies zou jij (startende) ondernemers willen meegeven?
Zorg dat je wendbaar genoeg bent om mee te kunnen bewegen met alle veranderingen die op je afkomen.
Als onderneming krijg je met veel veranderingen te maken en wordt je aanpassingsvermogen soms flink op de proef gesteld. Er lijkt ook steeds meer te gebeuren waarop je je moet aanpassen. Niet alleen een ontwikkeling als Covid, of een economische situatie, maar natuurlijk ook het milieu, energietransitie en de digitale ontwikkeling.
Je kunt je hier nooit allemaal op voorbereiden of mee bezig zijn. Daarom moet je naar mijn mening een open houding hebben die klaar is om je strategie of businessmodel aan te passen op het moment dat dat nodig is. Dit hoef je niet alleen te doen. Ik denk dat de regio genoeg handvatten biedt om ondernemers daarbij te helpen. De overheid heeft daar instrumenten voor, het onderwijs denkt erin mee en uiteindelijk kunnen bedrijven ook heel veel van elkaar leren.

Hoe zie jij Dordrecht over 5 jaar? Wat zijn je ambities voor de stad met betrekking tot ondernemen?
Dordrecht heeft als stad de afgelopen jaren een positieve ontwikkeling doorgemaakt. Ik verwacht dat die positieve lijn zich de komende 5 jaar stevig door gaat zetten. Bijvoorbeeld door de ontwikkeling van de Spoorzone, maar ook door de verdere uitgifte van DistriPark Dordrecht en de herstructurering van een aantal bestaande bedrijventerreinen.
Ik zou het erg mooi vinden als wij bestaande ondernemers de ruimte kunnen blijven bieden om zich verder te ontwikkelen en ook nog nieuwe ondernemingen aan weten te trekken die bijdragen aan het succes van de stad.
We hebben daar natuurlijk een goed ondernemersklimaat voor nodig met goed functionerende bedrijventerreinen, een goede bereikbaarheid en zeker ook een goede dienstverlening. Daar gaan wij ons uiterste best voor doen!